Barış ve Demokrasi Partisi (Bdp), Kazlıçeşme meydanında düzenlenen mitingde Kck operasyonlarını protesto etti. Öcalan lehine sloganların atıldığı ve posterlerin açıldığı mitingde konuşan Bdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ve Kandil ile müzakerelerin yeniden başlamasını istedi.

Bdp'lilerin ve bazı sivil toplum örgütlerinin katıldığı Kazlıçeşme'deki miting öncesi polis geniş güvenlik önlemi aldı. Alana girişte katılımcıların üstü arandı ve miting alanına alındı. Bdp'li vekiller gelmeden önce alanda Öcalan lehine sloganlar atılarak, pankart ve posterler açıldı. Daha sonra Kck operasyonu kapsamında gözaltına alınan şahısların isimleri okundu.

Mitingde konuşma yapan Bdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in son açıklamalarını eleştirdi. Türkiye'deki bütün olumsuzlukların faturasının kendilerine çıkarılmaya çalışıldığını iddia eden Demirtaş, "Bizler daha fazla birbirimize, partililerimize sahip çıkacağız. Bugünkü engellemelerin bütün bu operasyonların, sindirme, baskı politikalarının en büyük nedeni; halkı sessiz soluksuz bırakmaktadır. Çünkü yeni bir anayasa tartışılıyor. Kürtlerin, Alevilerin öğrencilerin sesi çıkmasın isteniyor. İstediğimiz anayasayı yapalım diyorlar." diye konuştu.

Kck operasyonları kapsamında tutuklananların demokratik siyaset yaptıklarını savunan Demirtaş, "Asılsız suçlamaların en önemli gerekçilerinden biri siyaset akademileridir. Biz siyaset akademilerimizde her şeyi tartışırız. Orada kurbağaların sindirim sistemini tartışacak halimiz yok. Siyasete dair ne varsa özgürce orada tartışırız. Kck'yı da tartışırız sayın Öcalan'ı da tartışırız orada." ifadelerini kullandı.

Akan kanın durması ve barışın sağlanması için mücadele ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Bütün bu ifade ettiklerimizin barış süreci ile bağlantısı vardır. Biz demokratik siyaseti güçlendirerek barışı sağlamaya çalışıyoruz. Barışın önüne kapatmaya çalışıyorlar. Bu ülkede halen kan akıyor. Bu ülkede halen analar ağlıyor. Bu ülkenin dört bir tarafına cenazeler gidiyor. Bu bir barış yürüyüşüdür. Akan kanın durmasına yönelik ortaya koyduğumuz projeler tutarlıdır. Kürt sorunu siyasal sosyal kültürel bir sorundur. Ortadoğu'nun en büyük sorunudur. Bu sorunu değerlendirirken ciddi siyaset bekliyoruz." diye konuştu.

Öcalan ile müzakerelerin yeniden başlamasını isteyen Demirtaş, "Biz karşılıklı ateşkesin olmasını istiyoruz. Karşılıklı silahların susmasını istiyoruz. Diyalogun müzakerelerin yeniden başlamasını istiyoruz. Bu tecride son verin, 'sayın Öcalan ve Kandil ile görüşmeyi başlatın' diyoruz. Gerçekten sonuç almak istiyorsanız. Bu görüşmeler kalıcı barışa ulaşsın istiyorsanız görüşmeleri İmralı'da yapmayın, sayın Öcalan'ı çıkarın, dışarıda yapın görüşmeleri." şeklinde konuştu.

Demirtaş ayrıca, Dersim katliamıyla ilgili devletin arşivleri açmasını istedi.

Düzenlenen mitinge Bdp'nin yanı sıra EMEP, Sosyalist Gelecek, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, SODAP, EHP, ÖDP'nin de aralarında bulunduğu bazı parti, dernek ve sivil toplum kuruluşları destek verdi.


Mitinge Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Halil Aksoy, Ertuğrul Kürkçü, Hasip Kaplan, İbrahim Binici, Murat Bozlak, Erol Doğan, Nursel Aydoğan, Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Ferhat Tunç'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Miting öncesinde İstanbul'da Kck Soruşturması kapsamında tutuklananların isimleri tek tek okundu. Mitinge katılanlar da Kürtçe "Li vir e" (burada) diye bağırdı.

ZULÜM KALELELERİNİ YIKACAĞIZ

Konuşmasında, Kck Soruşturması'nın haklı mücadelelerini baltalama amacı taşıdığını belirten Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:

"Çünkü, çözüm sürecindeyiz. Çünkü, yeni bir anayasayı tartışıyoruz. Çünkü, Kürtlerin, Alevilerin, öğrencilerin sesi çıkmasın diyorlar. Çünkü, istediğimiz anayasayı yapalım diyorlar. AKP'nin zulüm kalelerini yıkacağız. Akan kanın durmasına ilişkin ortaya koyduğumuz projeler tutarlıdır. Kandil'de de görüştüler, Ankara'da da görüştüler, İmralı'da sayın Öcalan ile de görüştüler. Diyalog sürecinde ateşkes de sağlandı. Biz karşılıklı bir ateşkesin olmasını silahların susmasını istiyoruz. Diyalog ve müzakerenin yeniden başlamasını istiyoruz. Sayın Öcalan ile de görüşmeye başlayın Kandil'le de. Bir önerimiz daha var. Görüşmeyi İmralı'da yapmayın, sayın Öcalan'ı dışarı çıkarın görüşmelerinizi dışarıda yapın diyoruz."

DEMİRTAŞ: "BİZ KORKUNUN KÖLESİ DEĞİL EFENDİSİYİZ."

Korkutulmaya çalışıldıklarını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"Biz korkunun kölesi değil, efendisiyiz. AKP polisi ve savcısı bu operasyonları yönetiyor. İdris Naim Şahin bu zekice hazırlanmış planı her yaptığı konuşmada ele veriyor. Her konuşmasında da bu operasyonu kendilerinin planladığını itiraf ediyor. Bu bakanın yaptığı her konuşma ve açıklamadan yola çıkarak da AKP'nin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Demiş ya; arıyorum, bulamıyorum nerede bu Kürt sorunu. Sanırsınız ki, çorabını kaybetmiş. Sen kanepenin altına masanın altına bak. Kürt halkı demokratik özerkliği kabul etti. Alanlarda yerel yönetimlerde kendi sorununu çözdü. Neymiş sen aramaya devam ediyormuşsun. Belki bulursun" 

Editör: Haber Merkezi