Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘dershanelerin özel okula dönüştürülmesi’ projesi atanamayan öğretmenlerin yüzünü güldürecek.

Devlet özel okula gidecek her öğrenci için de bin 500 TL bütçe ayıracak. Özel okulların artmasıyla birlikte birkaç yıl içinde 500 bin öğretmen bu okullarda iş bulabilecek. Hükümetin bu çok cazip teşvikiyle, halen 50 bin olan özel okullarda istihdam edilen öğretmen sayısı yaklaşık 10 kat artacak.

STAJYERLİK ÇİLESİ BİTECEK

Özel okullarda 1 öğretmene 9.2 öğrenci düşerken bu oran resmi okullarda 22.4’e çıkıyor. Özel okullardaki öğretmen sayısının geçen yıl 50 bin 853 olduğu belirtilirken, özel okullardaki öğretmenler devlette çalışmış olsaydı 127 milyon 132 bin 500 TL aylık, 1 milyar 525 milyon 590 bin TL yıllık ücret ödenmiş olacaktı. Özel okullarda, 421 bin 665 öğrenci ve 29 bin 726 derslik bulunuyor. Buralarda bir dersliğe 14 öğrenci düşüyor. Halen yaklaşık 440 bin öğrencisi bulunan özel okulların bakanlık verilerine göre mevcut toplam öğrenci kapasitesi 780 bin 656. Hükümetin vereceği teşvikle birlikte özel okulların öğrenci sayısının her yıl için yüzde 20 artması hedefleniyor. Buna göre, kolejlerdeki öğrenci sayısı kısa vadede 2 milyona, uzun vadede 7-8 milyona kadar yükseltilmesi planlanıyor. Yüzde 3 olan özel okulların toplam öğrenci sayısı içindeki payı da yüzde 50’lere kadar çıkacak. Bu hedeflere ulaşılması durumunda, özel okullar kısa vadede 250 bin, uzun vadede de 500 bin öğretmen istihdam edebilecek. Bu rakamlarla kamuoyunda sık sık gündeme gelen “ataması yapılmayan öğretmenler” problemini de çözülmüş olacak. Ayrıca dershanelerin kapanmasıyla birlikte çok düşük ücretlerle ya da stajyerliğinin kaldırılması karşılığında çalıştırılan stajyer öğretmenlerin çilesi de bitmiş olacak.

DERSHANELER KAPANIRSA

Devletin eğitim yükü azalacak

> Dershanelerin koleje dönüştürülmesi projesi birçok yeniliği beraberinde getirecek. Buna göre;
> Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi için arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler sağlanacak.
> Özel okulların sayısının artırılmasıyla, devletin eğitim yükü hafifleyecek.
> Devletin arsa, bina, cari, personel gibi giderlerini azaltacak.
> Özel okula giden öğrenci sayısının artırılması da eğitim sistemine rekabet getirecek ve eğitimin kalitesini artıracak.

Özel okul sayısı 8 yılda iki kat arttı

> Özel okulların sayısı, 2004’te bin 679 iken, bu sayı 2011’de yüzde 50 artarak 2 bin 700’e ulaştı. Özel okulların İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana toplandığı göze çarptı. İstanbul’da, bin 94 özel okul bulunuyor. Özel dershane sayısı ise ülke genelinde 4 bin 200’ü buldu.


 Türkiye Gazetesi

Editör: Haber Merkezi