Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Askerlik Kanunu'nda yapılan değişiklikle askerlik yoklamasına ihtiyaç kalmadığını söyledi.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Bakanlar Kurulu'na, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Askerlik Kanunu'ndaki değişilik yapılmasına ilişkin tasarı sundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de 'Kadın ve Aile Bireyleri'nin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'nı kurulun gündemine getirdi.

Her iki bakanın gündeme getirdiği tasarılar, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilerek imzaya açıldı. Ayrıca, Bakanlar Kurulu'nda, Fransa'da kabul edilen Ermeni Soykırımını İnkar Edenleri Suçlu Sayan Yasa'nın kabul edilmesi de gündeme geldi.

Başbakanlık Yeni Bina'da, 2.5 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı. Arınç, Askerlik Kanunu'nda yapılan değişikliğe ilişkin basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Kanunda teknik düzenlemeler yapıldığını ifade eden Arınç, bu düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi'nin yürürlüğe girmesi ile yoklama faaliyetleri ve yedeklik yoklamasına ihtiyaç kalmadı. Onunla ilgili prosedür tamamen ortadan kaldırılıyor. Askerlik meclisleri uygulaması var. Askerlik meclislerinin artık kurulmaması gerektiği düşünülüyor. İlk yoklama ile yedeklik yoklama işlemleri kaldırılarak askerlik çağına girenlerle, askerlikleri geçen yıldan bu yana bırakılmışların yoklamaları ve sayire devam ediyor. Onlar kaldırılıyor. Sağlık muayeneleri ile ilgili hükümler var. Asker hastanesi bulunmayan yerlerde yapılabilecek işlemler var. Yükümlülerin aile hekimi, resmi sivil sağlık kuruluşları ve askeri hastanelerdeki muayene işlemlerinde herhangi bir ücret veya katkı payı alınmaması var. Yoklama kaçağı sayısının azatılması planlanıyor. İlçe idare kurumlarına verilen görevler kaldırılıyor. Kardeşlerin askere sevk tehirinde bir çocuğun aile bütçesine katkı yaşı dikkate alınarak 15 yaşından küçük kardeşler yerine 20 yaşından küçük kardeşler dikkate alınacaktır deniyor.

Türk Medeni Kanunu gereği, aile reisi olarak hem baba hem de anne tanımlandığından, kardeş sevk tehirine müracaat edecek annenin dul olması şartı ortadan kaldırılıyor. Günümüzde birçok üniversitede okula devam mecburiyetinin bulunmaması ve sınıf geçme ile ders geçme uygulamasına geçilmesi nedeniyle fakülte ve yüksekokul öğrencilerinin askerlik ertelemesi şartlarından olan okula devam mecburiyeti ve iki yıl üst üste sınıfta kalmama zorunluluğunun kaldırılması amaçlanıyor. Tamamen teknik bir düzenleme. Teknolojik olarak kontrollerin ve nüfusa kayıt sisteminin bilgisayarda yapılabildiği günümüzde bir takım prosedürlerin ortadan kaldırılması planlanıyor."

FRANSA'DAKİ İNKAR YASASI

Hükümet Sözcüsü Arınç, ayrıca, Fransa'da 60 senatörün imzasının toplanarak Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi konusundaki son gelişmelerin ne olduğu yönündeki bir soruyu da cevaplandırdı. Arınç, konunun takip edildiğini ifade ederek, "Şimdiki süreç belli sayıda senatörün imza vermesi ile Anayasa Konseyi'ne yapacakları müracaattır. Bunda Türkiye'nin bir dahli olamaz." dedi. Arınç, Türkiye'nin doğrudan dahil olmadığı bir süreci takip ettiklerini de sözlerine ekledi.


 

Editör: Haber Merkezi