İstanbul Üniversitesi (İU) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, baz istasyonundan uzaklaştıkça cep telefonun yaydığı ışıma şiddetinin arttığını ve baz istasyonundan daha yüksek hale geldiğini belirterek, ''Bu yüzden baz istasyonlarından uzaklaşmak yerine daha yakın yerlerde iletişim kurulmalıdır'' dedi.

Prof. Dr. Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonunun iletişim teknolojisinin bir parçası olduğunu, bu teknolojiden vazgeçebilmenin artık mümkün olmadığını dile getirdi.

Bu teknolojinin doğru ve emniyetli bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade eden Kalkan, Türkiye'de bu konuda oluşan standartları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) denetlediğini hatırlattı.

Cep telefonu teknolojisinin elektromanyetik dalgalarla çalıştığını aktaran Kalkan, ''Cep telefonu teknolojisinin belirli frekansları var. Bu frekanslar 900 - 1800 - 2100 yani birinci, ikinci ve üçüncü nesil gibi. Bunların yaydığı elektromanyetik dalganın dünyaca bilinen bir sınırı vardır. Bu sınır insan vücudunun sıcaklığını 1 derece artıran 2000 volt/metredir. Yani buna zararlı sınır diyoruz. Bunun için uluslar arası standartlarda ICNIRP ya da Dünya Sağlık Teşkilatı'nın önerdiği rakam 2000 volt/metrenin 50'de 1'i olan yani 40 volt/metredir. Türkiye, bunu ayrıca tek baz istasyonu için 10 volt/metreye kadar indirdi'' diye konuştu.

İlk çıkan örneklerde bu değerlerin çok fazla olduğunu, yeni teknolojilerle birlikte söz konusu değerlerde düşüş yaşandığını dile getiren Tunaya Kalkan, cep telefonunun tam iletişime geçtiği zaman 6-7 volt/metre, baz istasyonlarının değerinin ise genellikle 1-2 volt/metreyi geçmediğini bildirdi.

-Cep telefonunun aşırı kullanımı

Baz istasyonlarına uzak bir yerde cep telefonuyla konuşmak isteyen bir kişinin kullandığı cihazın bağlantı kurmak için daha şiddetli sinyaller gönderdiğini belirten Kalkan, ''Baz istasyonundan uzaklaştıkça cep telefonun yaydığı ışıma şiddeti artar ve baz istasyonundan daha yüksek hale gelir. Bu yüzden baz istasyonlarından uzaklaşmak yerine daha yakın yerlerde iletişim kurulmalıdır'' dedi.

Baz istasyonlarının da sık sık ve mümkün olduğu kadar yakın konmasında yarar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kalkan, cep telefonunun yaydığı şiddetli sinyallerden korunmak için bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tunaya Kalkan, önerilerini şöyle sıraladı:

''Telefonu açtığınızda doğrudan kafaya dayamayın. İlk açılış sırasında cep telefonu şiddetini yükseltir. Cep telefonunu mümkün olduğu kadar kalp üzerinde, belde taşımak yerine, ceket cebinde, masa üstünde, çantada tutmakta yarar vardır. Eğer çocuklara veriyorsanız, yaşı çok küçük olanlara değil de aklı başında olanlara ve nasıl kullanacağını öğreterek verin.

Cep telefonu eğer aşırı kullanıyorlarsa kulaklık ya da bluetooth tercih edilmeli. Eğer günde 3 - 5 dakika haberleşme amacıyla kullanıyorsa, bu kadar sürede şu ana kadar bilimsel hiçbir veri bunların kanser yaptığını net bir şekilde ortaya koyamadı.''

Editör: Haber Merkezi