"Eğer aşılar milyarlarca insana zarar verseydi, bu kadar geniş bir popülasyonda bunun fark edilmemesi mümkün olmazdı." diyen Uzbay, BMJ Journals'ta yayımlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak, aşıların Covid-19 geçirmiş kişilerde kalp hastalıkları riskini azaltma potansiyeline sahip olduğunu vurguluyor.

Günümüz gençlerinin sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı alışkanlıkları da kalp krizi ve pıhtı oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle Prof. Dr. Uzbay, gençleri daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye teşvik ediyor.

Bazı kişiler Covid-19 aşısını normal yaşamla ilişkilendirebiliyor. Ancak Prof. Dr. Uzbay, asıl nedenin Covid-19 virüsünün kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Aşılanmanın ise hastalıkla mücadelede daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu ekliyor.

20 Milyon Kişinin Bir Yıl Boyunca Takip Edildiği Araştırma

BMJ Journals'ta yayımlanan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Uzbay, "20 milyon kişinin bir yıl boyunca takip edildiği bu çalışma, aşıların insanları kalp hastalıkları ve pıhtı riskinden koruduğunu gösteriyor." diyor.

Uzbay, aşılanmış ve aşılanmamış grupların karşılaştırılmasının da mümkün olduğunu ancak bunun zorunlu olmadığını belirtiyor. "Aşılar kalp hastalığı ve pıhtıya neden olsaydı, bu durum aşılanmış grupta ciddi bir artış olarak görülürdü." şeklinde konuşuyor.

Sonuç olarak, Covid-19 aşılarının kalp krizi riskini artırdığına dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Aşılar, Covid-19'a karşı korunmanın en etkili yollarından biridir ve kalp hastalıkları riskini de azaltma potansiyeline sahiptir.

Kaynak: (Haber Merkezi)