Irak, İran ve Ukrayna, kuş gribi salgınında meydana gelen tavuk ölümleri nedeniyle yumurta açığını Türkiye'den karşılıyor. Yumurta ihracatında yaşanan artışın fiyatları etkilediğini belirten esnaf ise durumdan şikâyetçi.

Diyarbakır'da yumurta satıcıları, içinde 30 yumurta bulunan kolinin normalde 7 TL'ye satıldığını ancak şimdilerde bu fiyatın 14 TL'yi bulduğunu söylediler.

İhracatın artması sonucu piyasada yumurta bulmakta zorlandıklarını belirten toptan yumurta satıcısı Özkan Bulak, işlerinde düşüş yaşadıklarına değindi.

Bulak, “İran, Irak ve bazı Arap ülkelerinde kuş gribi olduğu için üretilen yumurtalar ihraç edildi. Normalde fiyatlar böyle yükselmez, bazen iner ve yükselirdi. Bunun asıl sebebi ihracattır. Milletten şikâyet alıyoruz, esnaf perişan durumda. Önceden pazarlamaya çıkardık. Şimdi ise sipariş üzeri çalışıyoruz. Bu da normal değil. Kimse yumurta alamıyor. Yumurta, tanesi 75 kuruştan bakkalda satılıyor.” dedi.

“Çiftçiler yumurtayı daha uygun verebilir”

Yumurta fiyatlarının düşmesini istediklerini dile getiren Bulak, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz fiyatların indirilmesini istiyoruz. Alternatif olarak bizim çiftçiler yumurtayı daha uygun verebilir. Bir yumurtanın maliyeti 10 kuruş ama çiftçiler 40 kuruşa veriyor. Bunu 20 kuruşa da verebilirler. Kendimiz için istemiyoruz, insanımız için istiyoruz.”

Semt pazarlarında 20 yıldır yumurta sattığını ifade eden Abidin Arınç, “Böyle bir şey beklemiyorduk. Kış aylarında yumurta fiyatları 6 TL'den 10 TL'ye çıkardı. Şu an fiyat 14 TL'ye çıktı. 10 gün içerisinde 8 TL'den 9 TL'yi, daha sonra 14 TL'yi buldu.  Bize getirenlere soruyoruz, ihracattan dolayı olduğunu söylüyorlar. Yüzde 100 zam gelmesi de bizi çok etkiledi. Ortalama 90 kilo yumurta satıyorduk şimdi ise 30 kilo oldu. Kimse almıyor. Geliri düşük insanlar nasıl alsın ki?” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar ilk defa bu kadar artış gösterdi”

Şemseddin Erdoğan ise işlerinde yüzde 70'lik düşüş olduğunu söylerek, “Yumurta fiyatları ilk defa bu kadar artış gösterdi. En son 2 sene önce 9 TL olmuştu. Şimdi işlerimizde yüzde 70'lik düşüş var, vatandaşlar tepkili. Toptan yumurta satanlara sorduğumuzda ihracattan dolayı olduğunu söylüyorlar.” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi