Diyarbakır'da uyuşturucu kullanan gençler, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinde (ÇEMATEM) tedavi görüyorlar.

Yaşları 15 ile 17 arasında değişen gençler, uyuşturucuya başlamalarındaki en büyük etkenin arkadaş ortamları olduğunu belirterek, hayatlarının uyuşturucuyla karartıldığını söylüyorlar.

ÇEMATEM'de tedavi gören E. D. (18), önce sigara içmeye başladığını ardından da uyuşturucuya alıştığını söyledi. E. D, "Her şey 17 yaşında başladı. Önce sigara sonra uyuşturucuya başladım. Her şey arkadaş ortamından kaynaklanıyor. İyi ve kötü arkadaş var. Park ortamındakiler ve sokak aralarındakilerden uzak durmaları lazım. Yoksa hayatları kararır. Madde kullanan bir insan en başta aile ile sıkıntı yaşamaya başlar." dedi.

"Arkadaşım madde çıkardı, 'Bunu at, her şeyi unutursun' dedi"

Uyuşturucu kullanmaya başladığı zamanı anlatan E. D, şunları söyledi: "Arkadaşım bana, 'Gel, beraber bir yerlerde oturalım.' dedi. Gittik, sonra bir madde çıkardı. 'Bunu at, çok güzel. Her şeyi unutursun.' dedi. Yarım yarım hap attık, kendimizden geçtik ve her şeyi unuttuk. Daha sonra günde 10 adet atmaya başladım. Sıkıntılar başladı, ailemle insanlardan soğuma, sıkılma… Sanki insanlar sana hakaret ediyor gibi oluyordu."

"Uyuşturucu sizi çevrenizden uzaklaştırır"

Uyuşturucu satın almak için hırsızlık yapmaya başladığını ifade eden E. D, "Şu an tedavi görüyorum. El işi yapıyoruz, spor yapıp, yüzmeye gidiyoruz. Resim çiziyoruz, uğraşılacak şeyler olduğu için aklımızdan çıkıyor. En başta madde kullanan biri hırsızlık yapar. 'Yapmam.' demesin, yapar. Bunu en iyi kendinden bilir. Tabi, para olmadığı için yapıyorsun, aslında para yetmiyor. Uyuşturucu sizi çevrenizden uzaklaştırır. Ailenizle sıkıntılar yaşattırır. Siz bunun farkından olmazsınız ama gerçekten çok kötü bir şey. En büyük sıkıntıyı ailemle yaşadım. Eve gidince kendinde değilsin ve içmek istiyorsun, vermeyince para çalmaya başlarsın." şeklinde konuştu.

"İlk başta esrar içtim, devamı geldi"

Kullanmaya başladığı uyuşturucu nedeniyle okulu bırakıp, hırsızlık yaptığını belirten A. T. (17) ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "3 senedir uyuşturucuya başladım. İlk başta arkadaşlar bizi çağırdı, 'Gelin, beraber oturalım.' dediler. Sokak arasında arkadaş maddeyi çıkardı, içmemizi istedi. Biz de içtik, çok pişmanız. İlk başta esrar içtim, devamı geldi. İçtikten sonra krize girdim. Çok pis bir şey. Madde içince evdekilere bulaşıyorum, onlarla kavga ediyorum. Bu madde yüzünden lise birde okulu bıraktım."

"Allah kimseyi düşürmesin"

Çeşitli etkinlikler yaptığı ÇEMATEM'de tedavi gördüğünü dile getiren A. T, "Sabah 07.30'da tedavimizi alıyoruz. Akşam da 19.30'da alıyoruz. Allah razı olsun, hocalarımız da çok iyidir. Bizim bırakmamız için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Resim yapıyoruz, boncuk yapıyoruz, akşamları top oynuyoruz, havuza gidiyoruz, hocalarımızla müzik yapıyoruz. Tüm abi ve kardeşlerime içmemelerini tavsiye ediyorum. Allah kimseyi düşürmesin, düşmanını bile düşürmesin. İçen olursa çok pişman olur." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi