.  Sürdürülebilir bir gelir getirici faaliyet yaratmak amacıyla başlatılan proje, Savur Kaymakamlığı ile Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklığı ile yürütülen “Entegre Kırsal Kalkınma Savur Alt Bölge Programı” kapsamında Savur Kaymakamlığınca hazırlanan Arıcılığı Geliştirme Projesi ile ilgili ihale 06/04/2015 tarihinde gerçekleştirilmiştir. % 30 Vatandaş katkısı, % 70 devlet hibesi ile gerçekleştirilen projeden 57 yararlanıcı faydalanmıştır. Söz konusu proje kapsamında 57 vatandaşa 20 ‘şer adet Kafkas F1 Melezi arılı kovan olmak üzere toplam 1140 adet arılı kovan dağıtımı 06/05/2015 tarihinde yapılmıştır.
Arılı kovan dağıtım törenine Savur Kaymakamı Cengiz AYHAN, Mardin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü temsilen İl Müdürü Yardımcısı Özkan ÖNEN, Savur İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Afif AVCI, GAP Mardin Proje Sorumlusu Ömer SADİOĞLU, İlçe Kurum Amirleri, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli, yararlanıcı vatandaşlar ve yüklenici firma olan Çakıroğlu Gıda San.Tic.Ltd.Şti. adına Temsilci Kenan KAYA katılmıştır.
Proje ile bölgede arıcılığın geliştirilmesi amaçlanarak, vatandaşların gelir düzeylerinin ve istihdamın artırılması hedeflenmiştir. Proje sürecinde İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinasyonunda yararlanıcılara arıcılık kursu verilmiştir. Projenin hazırlanması, ihale işlemleri ve muayene kabul çalışmalarında Kaymakamlık Proje Ofisinden Ahmet ÇALIŞKAN, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Veteriner Hekimler M.Halit ATİK ile Ahmet YASAN ve Milli Eğitim Şb.Md. M.Emin ASKAR büyük emek harcamışlardır.
Dağıtım töreninde yararlanıcıların projeden duydukları memnuniyetleri gözlemlenmiştir.
 
ARICILIK GELİŞTİRİLECEK
Günümüzde az maliyet ve iş gücüyle karlı bir tarımsal alan olan arıcılığın geliştirilmesi ve mevcut kolonilerin modern yöntemlerle kullanılması için Savur Halk Eğitim Merkezi ile ortak Arıcılık Eğitimi Kursu projenin temelini oluşturdu. İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Veteriner Hekimler tarafından kontrolleri yapılarak gözlemlenecek. Savur’un bal üretmeye uygun ve müsait bir yer olduğunu vurgulayan vatandaşlar. “Savur’daki bal üretimi arttırılacak. Gerçekleşen Proje kapsamından çok memnun olduklarını dile getirdiler. Çalışmalarını gerçekleştirerek, zamanla kooperatifleşmeye bile gidebileceklerini söylediler.”
 
Emin Bayram
 
Editör: Haber Merkezi