Bismil ilçesinde belediye bünyesinde faaliyet yürüten Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi, açtığı kurslar ile gençler ve çocuklara Kürtçe müzik eğitimi veriyor.

Yoğun ilgi gören kurslarda, gitar, erbane, bağlama eğitimleri verilirken, kurslara katılan öğrencilerden koro ve müzik grupları oluşturuldu. Eğitmenlerden Sefa Sayın, "Sanatı var olan mevcut durumla yürütmekten ziyade her gün kendini yenileyen, geliştiren ve çoğaltan bir kültür ile çalışmalarımıza yön vermeye çalışıyoruz. Açtığımız kurslarda yoğun bir talep var. Sınırlı kursiyerler alabiliyoruz. Kurslarımıza ara vermeden bir devre bittikten sonra ikinci devreyi eğitimlere alıyoruz" dedi.

Klamlar ve masallar kayıt altına alınacak

Eğitmenlerden Nuroj Munzur, yaptıkları çalışmayla birlikte Kürt kültürünü yaşatmayı, genişletip zenginleştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Bölgenin klam ve masallarını kayıt alma çalışması başlatacaklarını ifade eden Munzur, "Biz çok yakında köylerde çalışma başlatacağız. Köylerdeki yaşlı insanlarımızla dengbej, masal gibi tarihten günümüze gelen kültürleri kayıt altına almayı düşünüyoruz. Bu anlamda bazı araştırmalar yapıp uzun vadeli bir çalışma yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

8 Mart ve Nevruz etkinlikleri için hazırlık

Sadece müzik alanında değil farklı alanlarda da eğitimler vermeyi amaçladıklarını belirten Munzur, "Kültür ve sanat sadece müzik anlamına gelmiyor. Kültür sanat aynı zamanda, resim, fotoğraf, sinema, folklor gibi birçok alanı kapsıyor. Ayrıca burada sadece müzik eğitim vermekle yetinmek istemiyoruz. Aynı zamanda yeni sanatçıları geliştirmek istiyoruz. Verdiğimiz eğitimlerde çocuk korusu, karma müzik gurubu ve kadın müzik gurubunu kurduk. Kadın müzik gurubumuzu şuan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlıyoruz. Karma müzik gurubumuzla ise Nevruz etkinliklerinde sahnelere çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.   ( Kaynak: Bismil Belediyesi)

Editör: Haber Merkezi