genellikle akşam saatlerinde toplanan güvercin sevdalıları, endamlı ve mağrur bir canlı olarak da bilinen süslü ve takılı evcil güvercinleri, görücüye çıkarıyor.

Güvercin sevdalıları burada ilk bakışta beğendikleri güvercinleri almak için bazen birbiriyle kıyasıya yarışıyorlar. Kimi zaman meraklıları tarafından yakından bakılarak fiyatı verilen güvercinlerin ihalesi sırasında renkli görüntüler de ortaya çıkıyor.
''Taklalarını'' sergilemesi için ''ihaleci'' tarafından havaya bırakılan kuşlar, file sayesinde yeniden yakalanıp, kafese konuluyor. Kimi esnafın özel zevkleri arasında da bulunan kuşçuluk ayrıca, vatandaşların günün yorgunluğu ve stresini atmasına da yardımcı oluyor.
 

KUŞ SEVERLER DERNEK KURDU

  Diyarbakır Kuşları Yaşatma Ve Yetiştirme Derneği Üyesi Ufuk Koç,derneğin kurulmasındaki amacın kuş severleri bir arada toplamak olduğuna dikkat çekerek,bünyelerindeki kuşların Diyarbakır’a has kuşlar olduğunu söyledi. Koç,”Tarihte paşa ve beyler  zamanından kalan cins kuşlarımızın  nesli tükenmekte. Diyarbakır’da beslediğimiz kuşlarımız asırlardır nesillerini kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. Şu anda 21 kalem kuş türümüz bulunmakta. Eskiden beri beslenen ırklardır. Bunların nesli tükenmek üzere bu nesilleri  çoğaltmak ve geliştirmek için biz bu işe giriştik  ,inşallah kuşlarımızı daha iyi bir duruma getireceğiz.  Bu cins kuşlarımızın isimleri şöyle  Göğsü Ak  Grubu kuşları  : Ciğeri . Narinci. Atlas Zeytini ,Kürenk ,Goğala,   Ketmeler: Ketmeciğeri , Ketmeatlas, Bozak   Uçağlılar gurubu : Kara  .Miski .Zengo ,Yusufi .  Dimdik ufak grubu : beyaz ,kurukara, mısırlı ,parçalı.” dedi.

ESKİDEN OTOMOBİL TEKLİF EDİLİRDİ’

Küçük yeğenine güvercin almak için pazara gittiğini ifade eden  Mehmet Tunç,21 farklı cins güvercinleri olduğunu ifade ederek 8 yaşından beri bunları beslediğini söyledi. Tunç,”Onlar benim için hayatın bir parçası. Bazıları çok zahmetli olduğunu söylüyor, ama ayda 20-30 liralık yem masrafından başka zahmeti yok. Keyfi de buna değer zaten. Güvercin fiyatları 10 liradan başlayıp 30 bin liraya kadar çıkabiliyor. Araba fiyatına güvercin var. Eskiden bir kuş alabilmek için kuşlara karşılık olarak Tofaş marka otomobiller teklif edilirdi.” diye konuştu.
 

BABADAN OĞULA KUŞ SEVGİSİ

Kentteki güvercin meraklılarından  ise Metin Çelik,  güvercin beslemenin  ve kuşçuluğun bir ''merak'' olduğunu ifade etti.Kuş sevgisini kendisine babasının aşıladığı anlatan  Çelik, Türkiye genelindeki güvercin etkinliklerine katıldığını ve kendisinin de bir çok insana bu sevgiyi aşıladığını dile getirdi. Çelik,kentteki kuş ve güvercin meraklılarının zaman zaman Türkiye genelinde yapılan festivallere de katılarak, güvercinlerini görücüye çıkardıklarını dile getirdi.
 

‘İŞ YORGUNLUĞUMU ATIYORUM’

Yanında kuşlarının resmini taşıyan ve 20 yıldır kuş beslediğini ifade eden bir başka  kuş sever Ali Özmen ise , ''İş yoğunluğunun tüm stresini beslediğim güvercinlerle unutuyorum. Kuş ihaleleri sayesinde görmediğim arkadaşlarımla bir araya geliyorum. Kuş beslemeyi çok seviyorum kötü bir arkadaştan daha iyi. Bu merak benim için bir tutku bir sevgi. 30 tane güvercinim var hepsinin yeri ayrıdır.'' ifadelerini kullandı

Editör: Haber Merkezi