Antibiyotiklerin gereksiz yere kullanıldığında mikroorganizmaların antibiyotiğe karşı direnç gösterdiğini belirten Şenyiğit, “Mikroorganizmalar akılsız varlıklar değildir. Biz antibiyotikleri düzensiz ve gereksiz kullandığımız zaman bu mikroorganizmalar antibiyotiklere direnç geliştirmekte ve daha sonra antibiyotikler kullanıldığı zaman herhangi bir etki elde edilemez.” ifadelerini kullandı.

Şenyiğit, “Bu olay nasıl oluyor? direncin farklı mekanizmaları vardır. Özellikle penisilin ilk bulunduğu yıllarda çok müthiş etkisini göstermişti. Bu mikroorganizmaların direnç geliştirmesinden sonra bu direnci kıracak olan değişik maddeler üretilmiştir. Daha sonra mikroorganizmalar bunları tanıyınca bilim insanları farklı ilaçlar geliştirmiştir. Bugün için yoğun bakım ünitelerinde korkunç derecede dirençli mikroorganizmalar mevcuttur. Bazen kullanılan bütün antibiyotikler, çok ağır antibiyotiklere rağmen yanıt alınmaya bilir. Bu hastaneler gibi geçerli olduğu gibi toplum içinde geçerlidir.” şeklinde konuştu.

“Antibiyotiklerin reçetesiz yazıldığı dönemlerde her evde 3-5 kutu bulunuyordu”

Reçetesiz antibiyotiğin verilmemesinin iyi bir gelişme olduğunu değerlendiren Şenyiğit, “Antibiyotiklerin reçetesiz yazıldığı dönemde her evde en az 3-5 kutu bulunuyordu. Başı ağrıyan ve her öksüren hasta evde antibiyotiği kullanırdı. Bugün sağlık bakanlığımız çok ciddi bir düzenleme getirdi ve Türkiye’de artık reçete göstermeden asla antibiyotik alınamıyor. Bu da inanılmaz iyi bir gelişmedir. Çünkü başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde antibiyotikler reçeteyle satılması doktor orduyla verilmesinden sonra dirençte belli derecede düşme saptanmıştır ve umarın bu hizmet böyle devam eder.” ifadelerini kullandı.

“Antibiyotikler düzenli bir şekilde kullanılmalıdır”

Doğru antibiyotik kullanımı nasıl olması gerektiğini belirten Şenyiğit, şöyle konuştu:

“Doktorunuza danışmadan asla antibiyotik kullanmamalıdır. Çünkü bazı durumlar vardır ki antibiyotik kullanılsa da kullanılmasa da kendiliğinden iyileşir. Örneğin nezle ve gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmasının gereği yoktur. Eğer antibiyotik kullanılacaksa doktorların söylediği miktarda kullanmalıdır. Antibiyotikler düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. İlaçların faydası olduğu gibi zararı da vardır. Çünkü antibiyotik kullanıldığı zaman ishal gibi yan etkileri olabiliyor.” 
 

Editör: Haber Merkezi