İnsan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen anız yangınlarının önüne geçilmesi amacıyla Batman Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Batman Üniversitesi, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Batman Ziraat Odası Başkanlığı tarafından geçen sene “Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı” yapıldı. Ayrıca Batman Valiliği organizasyonuyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından muhtar, biçerdöverciler ve çiftçilere yönelik anız yangınları ile ilgili seminer verilmişti.

Anız yangınlarıyla mücadele konusunda aralıksız çalışmalar yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu yıl mısır hasadı sonrası tarlalardan anızları toplayıp işleme kararı aldı.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, “İlimizde yaklaşık 10 gündür, tane mısır hasadı başlamış durumdadır. Tane mısır hasadında il müdürlüğü olarak hem tane kaybının oluşmaması için hem de mısır hasat edildikten sonra anızların yakılmamasıyla ilgili gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Her gün sahada bir ekibimiz düzenli olarak akşama hasat yapan bütün biçerdöverleri kontrol etmektedir. Bu kontrol neticesinde özellikle tane kaybı meydana gelmemesiyle ilgili biçerdöverlerimizi sürekli uyarmaktadır. Biçerdöverler ve çiftçilerimiz bu konuda dikkat etmektedirler.” dedi.

“Anızlar termik santrallerinde yakmak üzere toplanılıyor”

Anızların yakılmaması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirten Kiyas, “Son 3 yıldır çok yoğun bir şekilde anızların yanmamasıyla ilgili bir çalışma içerisindeyiz. İlimizde başta sayın valimiz olmak üzere tüm kurum kuruluşlar, STK’lar, ziraat odası, özellikle çevreci derneklerimiz hepsi bir şekilde anızların yanmaması için çalışıyor. Bugün burada bizi gerçekten sevindiren belki de ülkemizde gelecekte çok daha güzel çalışmalara da umut olabilecek bir olaya tanıklık etmekteyiz. Bir balya makinası ile tırmıklı bir traktör anızların balyalamayla ilgili bir çalışma içerisindedir. Anızları yaklaşık 4 kilogram ağırlığında balya yaparak termik santrallerin de yakmak üzere başka ilimize götürmektedirler. Tarlalarımızın hemen hemen hepsinde böyle bir toplama işi olacağını beklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Kiyas, “Biçerdöverlerimizde özellikle tablaların aşağı indirilerek hem aşağıdan biçmelerini hem de alttaki sap parçalayıcıların çalıştırılmasını zorunlu hale getirdik. Şu anda Batman geneli çalışanlarımız birkaç koldan kombine çalışmalarımız başarılı sonuçlar verdiğini görmekteyiz. Devasa bir makine. İnşallah bu balya ile artık anız yangınlarımız da olmayacak.” şeklinde konuştu.


 

Editör: Haber Merkezi