Bismilde Çiftçiler ikinci ürünü ekebilmek veya tarla sürme işleminde mazottan tasarruf sağlamak amacıyla yaktıkları anızlar ve kuru otlar çevreye zarar veriyor. Tarlalara yuva yapan kuşlar, kaplumbağalar, böcekler ve başka bir çok bitki ve hayvan türü tehdit aldında.

Anız yangınlarından çıkan duman zaman zaman Bismil’de  karayolunda da ulaşımın aksamasına sebep oluyor. Anız yangınlarıyla toprak hayat süren onlarca hayvan ölürken, toprağın verimi de düşüyor.

 

Vatandaş Bedri Öz, Anızlara tepki göstererek, Her akşam şehir içine dumanlar yükseliyor. Dumandan nefes alamıyoruz, yetkililer nerede neden gerekli önlemi almıyorlar. diye tepki gösterdi. 
 

VATANDAŞLAR TEPKİLİ: İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ YAPSIN.

Vatandaşlar, anız yakma olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınmadığını belirtirken yetkililerden çözüm bekliyor.

9 GÜNLÜK TATİL ANIZ YANGINLARI ARTTI.

Bayramda anız yangınları arttı.

OKUYUCUMUZ EMRAH KORKUTAN TARAFINDAN GÖNDERİLEN ANIZ YANGINLARI NEDENİYLE NEFES ALMADIĞININ RESMİ

Emrah Korkutan, Bu duman yüzünden nefes alamaz olduk yok mu bir yetkili sesimizi duyan diye konuştu.

TAKİPÇİMİZ TARAFINDAN GÖNDERİLEN RESİMLER

14340080_959611247495414_2114344239_o.jpg14315487_959611237495415_944342664_o.jpg

Anız yakmanın zararları

Anız yakmanın en önemli iki nedeni olarak sürümün ve ekimin daha kolay yapılması ve tarladan yabancı ot ve zararlıların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Anız yakıldığında tarlanın yüzeyi tümüyle yandığı için burada bitkiler de dahil hiçbir canlı kalmamakta, yangın tarlalar arasında ve çevresinde ekilmemiş alanlara da taşmakta, buradaki bitkiler de yanmakta, hatta çalı ve ağaçlar yandığı gibi, yer yer telefon ve elektrik direkleri de bu yangınlardan olumsuz etkilenmektedir.

Anız yakılması sonucunda meydana gelecek zararlar

1-Tarla sürümünü kolaylaştırmak için başvurulan anız yakma olayı çok önemli olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Anız yakıldığında tarlanın yüzeyi tümüyle yandığı için burada bitkiler de dahil hiçbir canlı kalmamakta, yangın tarlalar arasında ve çevresinde ekilmemiş alanlara da taşmakta, buradaki bitkiler de yanmakta, hatta çalı ve ağaçlar yandığı gibi, yer yer telefon ve elektrik direkleri de bu yangınlardan etkilenmektedir.

2-Yangınla; böcekler, kuşlar, sürüngenler, vahşi, ya da av hayvanlar gibi toprak üstü canlıları zarar gördüğü gibi bunlar kadar da toprağın içindeki canlılar açısından kayıplar daha da önemlidir Çünkü mikroorganizmalar toprağın şekillenmesinin en önemli unsurlardan biri olup toprağın kimyasal yapısını ve fiziksel durumunu doğrudan değiştiren canlılardır. Bunlara solucanlar, kurtçuklar gibi canlılar da eklenebilir. Özellikle anız yakmadan tarla içerisine yuva yapmış böceklerin yuvaları, yuvalardaki yumurta, larva, pupa ve erginlerle birlikte yanmaktadır. Böylece bu bölgelerde bazı arı türlerinin ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Bal arıları kadar, haşere avcıları, toprakta organik maddeyi humusa çeviren mikroorganizmalar da önemli zarar görmektedir.

3-Yangınlar daha öncede ifade edildiği gibi toprağın doku. mikroorganizmaları, nemlilik derecesini önemli ölçüde düşürerek kolayca agregatların çözülmesine su ve rüzgar erozyonuna daha dirençsiz hale gelmesine neden olmaktadır. Toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı koruyan bitki kök ve saplarının yakılması erozyon şiddetini daha da artırmaktadır. Çünkü toprağın aşınmasına karşı kalkan vazifesi gören anız yakılarak yok edilmektedir. Ayrıca% 76 gibi Büyük bir bölümünde inorganik madde içeriğinin % 2 gibi düşük değer gösterdiği ülkemiz toprakları için hiçbir şekilde değerlendirilmese bile 6 milyon tonluk organik madde kül edilmekte rüzgarla savrulup gitmektedir. Buğdayın hasadından sonra yakılmadan gölge tavında sürüm yapılmış parselde, yıllık ortalama toprak kaybı 116 kg/da 'dan, hasattan sonra anızı yakılmış, hemen sürülmüş parselde yıllık ortalama 273 kg/da 'a yükseldiği tespit edilmiştir.

4-Beşeri faaliyetlerle ilgili zararlar da çok çeşitli şekilde ortaya çıkmaktadır. Yerleşmeler. Tarım alanları, ulaşım sistemleri, haberleşme ve elektrik ağları. Otlatma alanlarının yok olması, kümes hayvancılığı beslenmesinde otlak, hasat kaybı, artık dane ve yem kayıpları gibi belirlemek mümkündür.

Gerçekten de yapılan araştırmalar yakılan hububat tarlalarının dekardan ortalama 150-200 kg/da sap verdiği düşünülürse % 30 hububat alanlarının yakılmasıyla her yıl 6-8 milyon ton anızın yani kağıt hammaddesin yakılması anlamına gelmektedir.

5-Tarım alanları anız yangınlarıyla doğrudan tehlike altındaki alanlardır. Özellikle yangınlar henüz hasat edilmeyen önemli tahıl alanlarının ve ürünün yok olmasına yol açmaktadır. Ayrıca harman ve tınaz halindeki ürünler de bazen yangınlarda kurtarılamayarak kaybedilmektedir. Bu, ekonomik kayıplara bazen iş makineleri de dahil olmaktadır. Toprak bünyesindeki organik unsurların kaybedilmesi ve verimsizliğe yol açılması daha önemli bir kayıp olarak nitelendirilmektedir.

6-Meydana gelen yangınlar çoğu kere kontrol edilemeyerek evleri, mahalleleri hatta yerleşmeleri tehlikeye sokmaktadır.

İnsan hayatına olumsuz etkilemektedir.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi