Bismil’de son aylarda mısır hasadından sonra tarlalarda yakılan anızların oluşturduğu dumanlar başta Bismil ilçe merkezi olmak üzere yerleşim yerlerini olumsuz etkileyince, Bismil Kaymakamlığı devreye girerek anız yakan kişiler hakkın da cezai işlem uygulama yoluna gitti. Bismil’de anız yakarak çevreyi kirleten ve tarlaları verimsizleştiren  tarla sahiplerine ceza yağdı.
Konuyla ilgi konuşan Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, İlçemizde geçen yıllara göre anız yangınlarında %80 oranında bir azalma var bunun nedeni ise İlçe Tarım Müdürlüğünün eğitim ve yayın çalışmalarıdır. 
Yapmış olduğumuz uyarılara rağmen anız yakan kişiler hakkında ceza işlemleri başlattık.
Tarlada anız yakanlara cezaların kesilmeye devam edeceğini belirten Kaymakam Yüksel, hasat mevsimin hemen ardından Bismil’de anız yangınlarının yoğunlaşması, yangınların oluşturduğu olumsuzluklar vatandaşlarımızı özelikle Bismil merkezi rahatsız etti. Anız yangının tarlaya ne kadar zarar verdiğini çeşitli yollarla çiftçiye duyuruyorsak da çiftçiyi alışkanlığı gereği vazgeçiremiyoruz. 

100-003.jpg

Anız Yangınları ile Mücadele Etkin Şekilde Devam Ediyor 
Bismil kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Kerem Süleyman Yüksel anız yanları ile mücadele kapsamında, Bismil Kaymalığı ile beraber İlçe Jandarma Komutanlığı, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, ile birlikte çalışılmakta olup, anızla mücadele birimi kurulmuştur. Son günlerde artış gösteren anız yangınları ,  hava kirliliği  ve çevre kirliliğinin yanı sıra halk sağlığını olumsuz etkilemesi üzerine, mısır anızı yangınları ile mücadelede  gece, gündüz, hafta sonu  demeden anız yangınlarında ilçemizle ilgili diğer kurumlarla birlikte üzerlerine düşen görevi büyük bir özveriyle yerine getirmektedir.
Yüksel, “ Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi, toprağın doğal yapısı bozulduğu için toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Dolayısı ile sürdürülebilir tarım açısından, toprağın doğal dengesinin korunması, olası yangınların önlenmesi ve hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için anızların yakılmaması gerekmektedir. Anız yakan çiftçilerimiz, ceplerindeki parayı çıkarıp yakıyorlar, bunu bilsinler dedi.

 

Editör: Haber Merkezi