Sabah saatlerinde işe gitmeye çalışan insanlar, duman yüzünden nefes alamadı. Evlerin balkonlarında yanan mısır yaprağı tozları kapladı.

BİSMİL VE KÖYLERİ NEFES ALAMIYOR.

TARLAYA VE DOĞAYA BÜYÜK ZARAR VAR.

Buğday hasadının ardından bu kez mısır tarlalarındaki anız yangını, Bismilli nefes aldırmadı. İlçede her köyde  bir yanındaki mısır tarlalarının ateşe verilmesinin ardından Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'ndeki tarlalardan yükselen anız yangınlarının dumanları, gece yarısı şehrin üzerine kabus gibi çöktü. Tarım teşkilatı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları görev davet eden vatandaşlar, her hasat döneminden sonra anız yangınlarının olduğunu ancak bu yangınları önlemeye yönelik cezaların caydırıcı olmadığını savundu. Astım ve kalp hastaları başta olmak üzere yaşlıların nefes almakta güçlük çektiği ifade edilirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü başta olmak üzere valilik ve kaymakamlığında anız yangınlarına karşı etkin önlem isteyen Bismilliler, anız yaktığı tespit edilen kişiye verilen 232 liralık cezayı az buldu.

BİSMİLLİ KARA BULUT GİBİ KAPLIYOR.

Bismil’in yanı sıra Diyarbakır'ın Silvan İlçeleri'nde ateşe verilen mısır tarlalarındaki dumanların kara bulutlar gibi kapladığı görülürken, bu duruma karşı önlem alınmaması çevrecilerin tepkisine yol açtı.

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ HER YIL DİYOR CEZA KESDİK. KİMSE CEZAYI GÖRMEDİ. ANIZLAR HER YIL YİNE YAKILIYOR.

"Anız yangınları tarlaya ve tarlada haşere ve hayvanlara verdiği zarar yanında, Akciğer ve kalp hastası olanları bir yana bırakın, sağlıklı insanlar bile nefes almakta zorlanıyor. Geçmiş yıllardan da biliyoruz; her yıl bu mevsimde anızlar yakılıyor. Çiftçiyi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıldı. Diyorlar ama değişen bir şey yok.  Çiftçilerimizden rica ediyoruz. anızları yakmayın.. Doğamızı yakmayın, canlılara zarar vermeyin, bu dumanların insanların sağlığını olumsuz etkilediğine yönelik uyarılara maalesef kimse dikkate almıyor.

aniz1.jpg

Editör: Haber Merkezi