Bu durum kan basıncını yükseltebilir ve kalp üzerinde fazladan bir baskı oluşturabilir. Ani sıcaklık değişimleri, özellikle ani soğuk hava patlamaları, kalp krizi riskini artırabilir, özellikle kalp problemleri olan veya kalp rahatsızlığı riski taşıyan bireylerde.

Bazı çalışmalar, özellikle aşırı sıcak veya soğuk hava koşullarının, özellikle kalp hastalığı olan veya kalp sorunu riski taşıyan bireylerde kalp krizi riskini artırabileceğini iddia etmektedir. Örneğin, 2015 yılında Circulation dergisinde yayınlanan bir araştırma, ani sıcaklık değişikliklerinin özellikle 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini artırabileceğini göstermiştir.

Ancak, sıcak hava ve aşırı yüksek sıcaklık da bazı durumlarda kalp üzerinde stres oluşturabilir. Aşırı sıcaklık, vücutta su kaybına neden olabilir, kan damarlarını genişletebilir ve bazı insanlarda kalp atışlarını etkileyebilir. Bu da kalp sağlığını etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir.

Ancak, sıcaklık değişikliklerinin kalp krizi riski üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişebilir. Kişinin genel sağlık durumu, varsa kalp problemleri veya risk faktörleri (yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite gibi), yaş, aktivite seviyesi gibi faktörler bu etkileşimde önemli bir rol oynayabilir.

Önemli olan, sıcaklık değişikliklerine dikkat etmek ve özellikle kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin bu tür durumlarda ekstra dikkatli olmalarıdır. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA