Akaryakıt dağıtım firmaları tarafından gerçekleştirilen zamlı tarifenin yürürlüğe girmesi ile birlikte benzin ve motorin 5 ile 8 arasında zamlandı.

Bugünden itibaren geçerli olmak 95-97 oktan benzine 5 kuruş zam yapıldı. Zamdan sonraki 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4,31 liradan 4,36 liraya yükseldi.

Şirketlerin zam kararı aldıkları saatler itbariyla Brent tipi petrolün varil fiyatı uluslararası piyasada 113,7 Dolar seviyelerinde seyrediyordu. Merkez Bankası'nın mudahaleleriyle gerileyen Dolar kuru da günü 1,86 TL'den kapatmıştı.

Bu yükselişi sebep gösteren şirketler motorine de zam yaptı Motorinin pompa fiyatında yüzde 2.39 oranında artış oldu. Artışla birlikte İstanbul'da Eurodizelin fiyatı 3.84 TL'ye çıktı. Katkılı motorin fiyatları ise 4 TL'ye yaklaştı.

BENZİNDEN ALINAN VERGİDE HOLLANDA LİDER

Türkiye'de şuan Epdk'da kayıtlı 50 lisanslı dağıtıcı bulunuyor. Söz konusu zam da kar marjını artırmak isteyen bu dağıtıcı firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca Türkiye'de benzine yüzde 60 vergi uygulanıyor. Türkiye, benzindeki bu yüküyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında dördüncü sırada bulunuyor.

AB'de Hollanda, yüzde 61.1 ile benzinde en fazla vergi yüküne sahip ülke konumunda bulunuyor. Hollanda'yı yüzde 60.2 ile Yunanistan ve İngiltere izliyor. Motorinde ise en fazla vergiyi yüzde 57.7 ile İngilizler ödüyor. İsveç'te bu oran yüzde 52.2. İsveç'i yüzde 50.2 ile İrlanda izliyor. Türkiye'de ise motorinde vergi yükü yüzde 48.7 olarak uygulanıyor.

Editör: Haber Merkezi