Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle Diyarbakır’da "Peygamberimiz ve Aile" temalı program Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenledi. Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, ailenin toplumdaki önemine dikkat çekerek, Hazreti Muhammed'in sünnetinde ailenin ihmal edilmediğine dikkat çekti.

Hazreti Muhammed'in anlaşılması durumunda ve sünnetine uygun davranıldığında başaracaklarına değinen Güzeloğlu, "Sünnet-i Resulullah’ın, tüm insanlara bir rahmet, merhamet, sevgi ve bir kardeşlik tesis edecek bir hayat olduğunu, şüphesiz ebedi hayatı kazanacağımız, bu dünyanın da mutlu, mesut ve huzurlu yaşanmasının anahtarı olduğunun altını çiziyorum. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Allah'ın bizler için buyurduğu Ayet-i Kerime’de Peygamber Efendimizin hayatının her aşamasındaki yaşanmış gerçeklikleri, kendi hayatımıza tatbik etmemizin hem bu dünya hem de ebedi hayat için vazgeçilmez bir düstur ve rehber olduğunun altını çizmek istiyorum. Peygamberimizi anlamayı, kendi hayatımızda ancak onun sünnetine uygun davrandığımız zaman başaracağımızı ve o zaman hakiki bir Müslüman olacağımızı özellikle belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"İnsanlığın yaşadığı sıkıntıların çözümünde hayatı ile çözüm olandır"

Ailenin önemine değinen Güzeloğlu, "Hazreti Muhammed, ebedi hayatın elde edilmesi için, ümmetine hassasiyeti en tepede sergileyen, hayatın her alanında herkese değer olduğunu hissettirendir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed, kalp kırmayan, kötü söz söylemeyen, her türlü olumsuzluklar karşısında sabreden, affeden, insani erdemlerin, vasıfların, güzel ahlakın taşıyıcısı ve temsilcisidir. Peygamberimiz hayatın her alanında bütün Müslümanları büyük aile olarak kabul etmiştir. Hiçbir zaman, hiçbir eşine hiçbir kötü bakışı sergilememiş bir ahlak zirvesidir." dedi.

Güzeloğlu, "Peygamberimiz, Eşlerine kötü bir söz söylemeyi, kalp kırmayı, gönül bırakmayı değil, kötü bir bakışla dahi bakmıyordu. Hayatının her alanında ev işlerinde yardım eden, temizleyen aile kavramının en zirvesini sergileyen, aile yapısını toplumun taşıyıcısı bir huzur beldesi, nişanesi ve bir buluşma zemini haline getirendir. Bugün insanlığın yaşadığı bütün buhranların, sıkıntıların çözümünde hayatı ile çözüm olandır." ifadelerini kullandı.

"Ailedeki bir ihmal bütün bir topluma sirayet eder"

Ailenin ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Güzeloğlu, "Ailedeki bir ihmal bütün bir topluma sirayet eder. Bu da çok büyük, ağır maliyetler getirir. Bir evladın yitirilmesi ile bir geleceğin ömür boyu değil, kıyamete kadar sadaka-i cariye olarak hayırları almamanıza vesile olacak bu da bir büyük zenginliğin yok olması ile kaybedilmesi demektir. Her canlı ölümü tadıyor ve amel defteri kapanıyor. Ama öyle bir hikmettir ki arkada bırakılan en büyük eser hayırlı bir evlattır. Bunu da yetiştirecek olan merkez ailedir. Huzuru ailede bulamayanın hiçbir yerde bulması mümkün değildir. Mutluluğu ailede elde edemeyenin hiçbir şeyi mutlu etmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Ayrıca programda İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt birer konuşma yaparak, Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatından kesitler sundular.

Programa, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Programa gelen vatandaşlara kitap hediye edildi.
 

Editör: Haber Merkezi