İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 30 yıldır ABD'ye petrol satmadıklarını, AB'ye de satmaya ihtiyaçları olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, çeşitli projelerin açılışına katılmak üzere gittiği Kerman kentinde yaptığı konuşmada ülkesine yönelik son yaptırım kararlarını değerlendirdi.

Devlet televizyonu tarafından verilen konuşmasında Ahmedinejad, Batılı ülkeleri İran'ın gelişmesini ve kalkınmasını istememekle suçladı.

İran'ın baskılara boyun eğmeden yoluna devam edeceğini kaydeden Ahmedinejad, tüm engellemelere karşı direnileceğini ifade etti.

ABD'ye 30 yıldır petrol satılmadığını ve hiçbir şey olmadığını hatırlatan Ahmedinejad, AB ülkelerine hitaben "Birkaç Avrupa ülkesine petrol satmaya ihtiyacımız yok" dedi.

"Kabadayılık ve gürültü çıkarma dönemi bitmiştir" diyen Ahmedinejad, İran halkıyla dostluğun Batılı ülkeler için daha iyi olduğunu söyledi.

"ABD ve AB'nin yaptırımlarla hedeflerinin İran halkı olmadığını" söylediklerini anlatan Ahmedinejad, "Onlar, hedefimizde İran halkı yok yalanını söylüyorlar. Onlardan sormak lazım peki sizin hedefinizde kimler var-" ifadesini kullandı.

"Batı, İran halkını hedef alıyor" diyen Ahmedinejad, İran halkı başarı zirvelerini fethetmeye ve tarihteki yerini bulmaya karar verdiği için Batılı ülkelerin düşmanlık yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İran'ın yıllık dış ticaret hacminin 200 milyar dolarının sadece 24 milyarının AB ülkeleriyle olduğunu hatırlattı.

İran'ın her zaman müzakerelerden yana olduğunu ifade eden Ahmedinejad, Batılı ülkelerle müzakere sürecinde yeni yaptırım kararları alındığına dikkati çekti.

 

Editör: Haber Merkezi