Bilindiği gibi,  bu seçim öncesinde milletvekilliği için herkesi şaşırtacak kadar çok aday adayı ortaya çıktı. Acaba, bu adaylar milletin ne istediğini biliyor mu?  
Şimdiye kadar ortaya çıkan ve milletvekilliği aday adaylığı için müracaat edenlere nasıl bir katkımız olur diye düşünürken,  bu yazıyı yazmak geldi aklıma?
    
Öncelikle,  sağlıklı düşünmek ve gelişmeleri sağlıklı yorumlayabilmek yahut tahmin edebilmek için,  vatandaşın nasıl düşündüğünü bilmek gerekir.
     Bu niyetle halkımızın kullandığını bildiğimiz aşağıdaki ölçüleri yazdık. Mesela, adaylar bunları kendilerine sorabilirler:
    
Ne kadar tanınıyorlar?
Halkla ilişkileri var mı? Tabii, bu ilişkiler,   aday olmadan önceki olanlardır. Adaylıktan sonra,  işin gereği her aday gezmeye ve selamı yaymaya zaten başlamıştır. Burada aranan, daha önceden ne kadar halkın içinde idi. Yani, halkı ne kadar temsil edebiliyor?
    
Şimdiye kadar neler yapmış?
 Hemen hatırlatalım ki; burada aranan şey,  şimdiye kadar hangi görevlerde bulunmuş olduğu değildir. Bu güne kadar geçen hayatında vatandaşa yönelik hangi hizmetleri yapmıştır? Bulunduğu görevlerde kendisine mi, vatandaşa mı çalışmıştır?
Zaten, önemli görevler yapmış dahi olsa, yıllar sonra ortaya çıkanlara halkın sempati duymaması bu gibi sebeplerdendir.
    
Ne için aday olduğu?
 Halkın öngörüsüne veya ferasetine inanmayanlar hep yanılmıştır. Adaylar ne derse desin halkımız, kimin ne hesap içinde olduğunu iyi tahmin edebiliyor. Hangi bürokratın yerini sözde sağlamlaştırmak için, hangisinin sadece isim yapmak için, kimin de,  şansı olmadığını bildiği halde ileriye dönük hesaplar yaptığı için, kimin kendisine güvendiği için aday olduğunu zaten şimdiden konuşmaya başlamıştır bile?
    
Güvenirlik.
Güvenirlik, hayatın her kesiminde önemli bir ölçü olduğu gibi, siyasette de çok önemlidir. Bu hususta,  halkın pek saf ve bilgisiz olmadığı bilinmelidir.
    
Hizmet etme ihtimali.
Önceden yapılanlar, yapılacakların teminatıdır. Varsa, önceden halka verilen hizmetler,  bu dönemde iyi katkı yapmaktadır.
   
 Halkın ölçüleri bu ve buna benzerleridir. Bu arada, aday adayları şu ölçüyü de kullanabilirler; bağımsız olurlarsa ne kadar oy alabileceklerini düşünsünler. Bu, onlara iyi fikir verebilir.
Eskiden olduğu gibi, parasal gücüne güvenenler, şu kadar akrabam ve şu kadar oyum var diyenler,  sadece etiketine güvenenler, sadece genel merkeze güvenip usulen halkın arasında görünenlerin  bugün şansları var mı?
Sizce Bismil’de aday adaylardan hangisi ;
ALİ İHSAN MERDANOĞLU
MEHMET MEHDİ EKER
AKIN BİRDAL
AYLA AKAT ATA
ZEKİ KARTAL
MUHARREM BİTEN
ENDER BUDAK
ŞÜKRÜ ÖZGÜÇ
ATTİLA ASLAN  
TAHSİN ARSLAN
   
Şanslı kim diye sorulursa cevap şudur;
İsmini  duyunca vatandaşlar hangisi için ; ? hah, işte bu ? diyecekse şanslı odur.
Bunlardan ne kadar var?
Karar sizin?