Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce, ''Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği'' taslağı hazırlanarak ilgili kamu, kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin görüşüne açıldı.
Taslak ile baharatların tanımları ve ürün özellikleri belirlenirken, daha önce 37 çeşit baharatı konu alan tebliğin kapsamı da genişletildi. Buna göre yeni tebliğ, 53 çeşit baharatı kapsayacak.
Taslağa göre baharatların dökme olarak satışı yasak olacak.
Mevcut tebliğde baharat karışımlarına nişasta katılmasına izin verilirken, yapılan değişiklikle karışımlar dahil tüm baharatlara nişasta katılması yasaklanacak. Karabiberin doğasından gelen nişasta göz önüne alınarak, nişasta miktarı yüzde 45'ten fazla olamayacak.
Öğütülmüş çörekotu ise yalnızca vakumlu ambalajlarda satışa sunulabilecek.
Pul kırmızıbiber iki farklı kategoride üretilebilecek
Pul kırmızıbiber, tohum ve tohum parçalarını içeren veya içermeyecek şekilde iki farklı kategoride üretilebilecek ve ilave edilecek tohum ve tohum parçaları yüzdesi ürün ismiyle aynı yüzde ve aynı büyüklükte olacak şekilde etikette belirtilecek. 
Bu kategorilere göre pul kırmızıbiberde bulunabilecek maksimum yağ miktarları da belirlendi.
Mevcut tebliğde öğütülmüş baharatta üretim tarihi olarak paketleme tarihi esas alınırken, yeni taslakta öğütülmüş baharat için üretim tarihi olarak ürünün hasat yılı ve paketleme tarihi, diğerlerinde ürünün hasat yılı esas alınacak.
Taslak ile halen faaliyet gösteren işletmelere tebliğin yayımından sonra bir yıl uyum süresi verilecek.
Taslağa ilişkin görüş bildirimi için 6 Kasım 2012 tarihine kadar süre veren Bakanlık, tebliğ taslağına gelen görüşleri değerlendirdikten sonra Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu'nda son halini verecek.
 
Kaynak: AA
 
Editör: Haber Merkezi