Amerika'nın önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), ABD'nin asker sayısını azaltma planı kapsamında, "insansız uçak kullanımını ve özel birliklerin sayısını artıracağını, bu kapsamda ABD'nin askeri yetkililerinin, Türkiye ve Ürdün'ün doğusunda, yeni özel operasyon üsleri oluşturulması konusunu incelediklerini" öne sürdü.

Gazete, bu bağlamda Amerika'nın Türkiye'de askeri üs bölgesi oluşturmak için arazi aradığını da öne sürdü. Anadolu Ajansı da bu bağlamnda Pentagon'dan bir yetkili ile görüştü.

AA PENTAGON'A SORDU

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Wall Street Journal'deki haberle ilgili olarak AA muhabirine, kendilerine ulaşmış bu yönde bir bilginin olmadığını belirterek, zaten böyle bir üssün inşası için Türk hükümetinin izni olması gerektiğine dikkati çekti.

Yetkili, terörle mücadele alanında Türkiye ile ABD'nin her zaman çok iyi bir ilişki içinde olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'DEKİ YABANCI ASKERİ ÜSLER

Amerika ve NATO'nun kullanımına açık Türkiye'de pek çok askeri üs bulunuyor. Bu üslerin ABD ordusu adına inşa ve tesis edilen tüm taşınmaz malları ve toprağa bağlı mallar da dahil olmak üzere Türkiye'nin malı olarak kabul ediliyor.

Türkiye, gerekli gördüğü hallerde nedenini açıklamaksızın ABD personelini ülkeyi terk etmeye davet edebileceği gibi sınırdışı da edebiliyor. ABD askerleri, belirlenen üs bölgeleri dışında silahlı ya da üniformayla dolaşamıyor.

 

Editör: Haber Merkezi