ABD politikalarını israil lobisi belirler

DÜNYA / İSTANBUL - 10.11.2016 11:37

Amerika Başkanlık seçimini Cumhuriyetçi aday Donald Trump kazandı. ABD dış politikası dahil birçok konuda değişiklik olacağı öngörülürken konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya, “Kongrede de israil lobisinin ağırlığı var. Politikaların çok değişeceğini düşünmüyorum” dedi

Muhsin Şenol-Adem Yalçin/ İstanbul / doğruhaber

Tüm dünyanın yakından ilgilendiği başta ekonomi ve siyaset dünyasının etkileneceği ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump kazandı. Irkçı söylemleri ile öne çıkan Cumhuriyetçi adayın seçilmesinin ardından Kanada'ya yoğun bir göç başvurusu yaşandı. Yalçınkaya, seçim kampanyası döneminde yaptığı konuşmalarından dolayı Ferguson benzeri olayların daha sık yaşanabileceğini ve bunun bastırılmasının da zor olabileceğini savundu.

“ABD AFGANİSTAN VE IRAKTAN ÇEKİLMEDİ ÇEKİLMİŞ GİBİ GÖRÜNDÜ”

Amerika'da kurumlar etkinliğinin varlığından söz eden Yalçınkaya, “Pentagon, CIA ve Dış işleri sekretaryası gibi yerleşmiş kurumları vardır. Bu kurumların etkinliği çok daha önemlidir. Ortadoğu'ya çok yansıması olacağını zannetmiyorum. Obama'nın seçilmesiyle çok köklü değişiklik olduğu kabul edilir fakat durum öyle değildir. Cumhuriyetçi biri de olsaydı Irak'taki askerlerini çekecekti. Esasen çekmedi çekilmiş gibi göründü. Bütün operasyonların temelinde ABD politikaları vardır. Afganistan'da da Irak'ta da hala operasyonlar sürdürülüyor. Esasen Ortadoğu politikaları denildiğinde israil politikaları akla geliyor.” şeklinde konuştu.

“NEO-CON POLİTİKALAR DEVAM EDECEK”

Zaten Kongrede de israil lobisinin ağırlığı var diyen Prof. Dr. Yalçınkaya, “Obama da kendi politikasını uygulayamıyordu. Neo-con politikalar devam edecek. Obama bundan sapmak istedi ama yapamadı. Dolaysıyla Trump ile beraber de önemli bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Trump'ın Meksika sınırına büyük bir duvar öremesi bekleniyor. Seçim döneminde kullandığı ırkçı dil sebebiyle Kanada'ya çok ciddi bir göç başvurusu olduğu söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

SİYAHİ AYAKLANMALARINI DAHA SIK GÖREBİLİRİZ

Obama döneminde Ferguson olayları çok zor bastırıldığını hatırlatan Yalçınkaya, sözlerine şöyle devam etti: “Siyahi bir kişinin öldürülmesi sonucu olaylar çok büyüdü. Bu olayları Trump döneminde çok daha yoğun göreceğiz. Bugünkü şartlarda bu tür olayları bastırmak da hiç kolay olmayacak. Trump seçim kampanyaları sırasında söylediği sözler bu tür olayları tırmandırabilir. Zafer konuşmasında ise daha kapsayıcı bir konuşma yaptı.” Amerika'da pop kültürünün yaygınlaşmış olmasına dikkat çeken Yalçınkaya “Hilary'de gelse benzer olaylarla karşılaşılabilirdi. ABD seçim kampanyaları sırasında hiç alışık olmadığımız bir bölünme yaşandı. Amerika seçimlerinde bir partinin 3 defa başkan seçildiği döneme çok nadir rastlanır. Genelde 2 dönem Demokratlar 2 dönem cumhuriyetçiler diye devam eder.” şeklinde konuştu.

ABD; CİA VE FETÖ ÜZERİNDEN TÜRKİYE'Yİ VURURKEN ASLINDA RUSYA'YA CİDDİ ZARAR VERDİ

Türkiye – ABD ilişkilerine de değinen Prof. Dr. Yalçınkaya, “Trump bir Putin hayranı. An itibari ile Putin ile Türkiye'nin ilişkileri de gayet iyi. 15 Temmuz gecesinde Amerikan'ın parmağının olduğunu söyleyenlerden biri de Putin. ABD; CİA ve FETÖ üzerinden Türkiye'yi vururken aslında Rusya'ya ciddi zarar verdi. Uçak düşürülme olayında da CIA'in parmağının olduğunu düşünüyorum. Obama giderayak Türkiye'den vazgeçmeyelim onları hoş tutalım diyor. Fakat bir yandan PYD ile ilişkileri devam ediyor. Bunun sebebi Amerika'nın israil politikalarıdır. Clinton'un PYD'ye desteğimiz devam edecek açıklaması aslında israil lobisine bir mesajdı. Bunun Trump döneminde de devam edeceğini düşünüyorum. PYD desteği ve Neo-con politikasının devem edeceğine dair endişelerim var.” diyerek sözlerini noktaladı.kaynak: Doğruhaber

Editör: Haber Merkezi