Amerikan yönetimi bir yandan Tahran üzerindeki baskıyı artırırken bir yandan da silah üretimine hız kazandırdı. Son geliştirilen özel bombalarla yerin altındaki nükleer tesislerin yok edilmesi hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na bağlı bir heyet pazartesi günü İran'da yeni bir misyon başlattı. Müfettişler üç günlük ziyaretleri sırasında İran nükleer programını inceleyecek. Avrupa Birliği de Tahran üzerindeki baskıyı artırmak için kısa bir süre önce yaptırımları ağırlaştırmıştı. ABD de söylemini sertleştiriyor. Beyaz Saray, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için askeri yola başvurmaktan çekinmeyeceği mesajını verdi. Washington'da estirilen savaş rüzgarı ne anlama geliyor?

Amerikan yönetimi, İran'ın atom bombası üretimi için bir yıllık süreye ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Tahran bomba üretimine başlamadıysa bile, niyetinin açıkça bu olduğunu belirtti. Panetta Amerikan CBS televizyonunda yayımlanan mülakatta şunları söyledi: "Atom bombası geliştirmek üzereler mi? Hayır. Ama nükleer silah geliştirme yeterliliğine sahip olmak istiyorlar. Bizi endişelendiren de bu."

OBAMA: HİÇBİR SEÇENEĞİ DIŞARIDA TUTMUYORUM

Savunma Bakanı Panetta'nın İran hükümetine mesajı açık. Nükleer silahların geliştirilmesi ABD'nin kırmızı çizgilerinden biri ve bu çizgi aşıldığı takdirde Washington İran'a müdahale edecek. ABD Başkanı Barack Obama da geçen hafta yaptığı konuşmada bu konuda bir tereddütlerinin olmadığını "Amerika, İran'ın nükleer silahlanmasını engellemek konusunda kararlıdır. ve bunu engellemek için hiçbir seçeneği dışarıda tutmuyorum" sözleriyle ifade etmişti.

Obama'nın bu sözleri Amerikan Kongresi'nde uzun uzun alkışlandı. Ancak Obama, İran ile yaşanan sorunun barışçıl yollarla çözülmesinin hala mümkün olduğunu ve bunun askeri müdahaleden çok daha iyi sonuç vereceğini söylediğinde alkışlar duruldu.

YERİN ALTINI VURMAK İÇİN BOMBA

Amerikan yönetimi bir yandan da yeni silah üretimine yöneliyor. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, İran'ın yerin altında olduğu sanılan nükleer tesislerini vurmak üzere özel bomba üretimi için 330 milyon Dolar harcadı. "Dev Ordonat Delici" (Massive Ordnance Penetrator) adı verilen bu özel bombalar yaklaşık 13,5 ton ağırlığında ve Amerikan ordusunda şu ana kadar sığınakları vurmak için kullanılan bombaların 6 katı büyüklükte. Bu dev bombalar Eylül ayından beri Amerikan hava kuvvetlerinin elinde bulunuyor.

Ancak Wall Street Journal gazetesine göre Pentagon, Boeing tarafından üretilen bu sığınak imha bombalarının ne kadar etkin olduğu konusunda tereddütlü. Zira İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerinin bir bölümü sıradağ kütlelerinin arkasında bulunuyor. Ayrıca bu dağlar uçaksavar bataryalarıyla da korunuyor. Wall Street Journal, yeni bombaların takviyesi için Pentagon'un Amerikan Kongresi'nden 82 milyon Dolar ek kaynak almaya çalıştığını bildirdi. Savunma Bakanı Panetta ise gazeteye verdiği mülakatta ek kaynak konusunda Umutlu olduğunu, aksi takdirde ellerindeki B-2 hayalet bombardıman uçaklarıyla İran'ın yer altındaki tesislerini tam olarak imha edememekle birlikte ağır hasar verebileceklerini belirtti.

YENİ SAVAŞ GEMİLERİ

Washington Post gazetesinin haberine göre Amerikan donanması da bir savaş gemisi üzerinde canla başla çalışıyor. Üzerinde çalışılan gemi Amerikan donanmasının özel birlikleri ve aynı zamanda onların operasyonlarda kullandıkları bot ve helikopterler için yüzen bir operasyon üssü niteliği taşıyacak. Gazetenin elindeki belgelere dayandırdığı habere göre söz konusu geminin yaz aylarında Basra Körfezi'ne konuşlandırılması öngörülüyor.


 (Deutsche Welle)

Editör: Haber Merkezi