Akdeniz Üniversitesi ve Uluslararasý Bahçe Bitkileri Derneðince Talya Oteli'nde düzenlenen 1. Uluslararasý Týbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Konferansý'', baþladý.
Anadolu Üniversitesi Eczacýlýk Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Hüsnü Can Baþer, gazetecilere yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin týbbi ve aromatik florasýnýn çok zengin ve çeþitli olduðunu söyledi.
Anadolu'da týbbi aromatik bitkileri kullanma geleneðinin asýrlar öncesine uzandýðýný belirten Prof. Dr. Baþer, sentetik ilaçlarýn her hastalýðý doðru tedavi edememesi ve bazý ilaçlarýn yan etkileri nedeniyle 1980 sonrasýnda geliþmiþ ülkelerde bu bitkilerin tedavi amaçlý kullanýmý için birçok araþtýrmanýn baþlatýldýðýný kaydetti. Dünya Saðlýk Örgütü'nün araþtýrmasýna göre, dünya nüfusunun yüzde 80'inin bitkilerle tedavi olduðunu vurgulayan Prof. Dr. Baþer, halkýn sýklýkla kullandýðý kekik, salep, ýhlamur, nane ve ada çayýnýn, hiçbir zararý bulunmayan yararlý bitkiler olduðunu söyledi.
-KEKÝK VE IHLAMUR-
Prof. Dr. Baþer, Türkiye'de herkesin evinde yaygýn olarak bulunan kekiðin, mide rahatsýzlýklarýna iyi geldiðini söyledi. Kekiðin, birçok þekilde kullanýldýðýný ifade eden Prof. Dr. Baþer, etlerle kullanýldýðýnda, etin lezzetini artýrmanýn yaný sýra bakteri üremesini önlediðini belirtti.
Kekik yaðýnýn da yaralarý iyileþtirici özelliði bulunduðunu ve mikrop üremesini önlediðini vurgulayan Prof. Dr. Baþer, yaralara kekik yaðý sürülebileceðini ifade etti. Prof. Dr. Baþer, kekiðin kolesterol ve þeker düþürücü olarak da halk arasýnda kullanýldýðýný, ancak bu yöndeki araþtýrmalarýn devam ettiðini bildirdi. Ihlamurun yapraðýnýn deðil çiçeðinin kullanýlmasý gerektiðine iþaret eden Prof. Dr. Baþer, bu çiçeðin az kaynatýlarak içilmesi durumunda sinirleri yatýþtýrdýðýný, orta derecede kaynatýlýrsa idrar sökücü özellik taþýdýðýný, çok kaynatýldýðýnda ise solunum yollarýný açtýðýný söyledi.
Salebin de öksürük kesici ve solunum yollarýný açýcý özelliði olduðunu belirten Prof. Dr. Baþer, ''Evinizden ýhlamuru, kekiði, naneyi, ada çayýný eksik etmeyin. Bunlar hiçbir zararý olmayan yararlý bitkiler'' dedi. Bitkilerin bilinçsizce kullanýlmamasý gerektiðini vurgulayan Prof. Dr. Baþer, doðru kullanýlmayan bitkilerin de yanlýþ kullanýlan ilaçlar gibi zarar verdiðini kaydetti.
-KONGRE-
Týbbi ve aromatik bitkilerin her türlü kullanýmýnýn konuþulacaðý kongrenin baþkaný AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut da Türkiye'de 10 bine yakýn aromatik, týbbi ve baharat bitkisi çeþidi bulunduðunu, bunlardan 2 bininin Antalya'da olduðunu söyledi. Týp fakültelerinin týbbi ve aromatik bitkilere sahip çýkmasý gerektiðini belirten Prof. Dr. Turgut, geliþmiþ ülkelerde geleneksel týp yöntemlerinin doktorlar tarafýndan uygulandýðýna dikkati çekti. Türkiye'de ilk kez týbbi ve aromatik bitkilerle ilgili uluslararasý kongre yapýldýðýný vurgulayan Prof. Dr. Turgut, 8 ülkeden 10 katýlýmcýnýn toplam 19 bildiri sunacaðýný ifade etti. Kongre, 4 Mayýs Cuma günü sona erecek