|
KÖÞE YAZISI 28/12/2008- 29 Mart 2009’da yapýlacak yerel seçimler için geriye sayým baþlayýnca aday belirleme hareketleri de arttý. Seçimde Belediye baþkanlarý, belediye ve il genel meclisi üyeleri, muhtarlar yenilenecek.
29 Mart 2009’da yapýlacak yerel seçimler için geriye sayým baþlayýnca aday belirleme hareketleri de arttý. Seçimde Belediye baþkanlarý, belediye ve il genel meclisi üyeleri, muhtarlar yenilenecek.
Belediyelerimiz, siyasi hayatýmýzýn yerel bazda seçimle iþbaþýna gelen, en demokratik hizmet kurumlarýdýr. Bu seçimlerde alýnan oylar genel seçimlerin göstergesi gibi olduðundan partiler için ayrý bir öneme haizdir. Yerel seçimlerin diðer önemli bir tarafý da; hani konuþup da bir türlü yasalaþtýramadýðýmýz “Dar Bölgeli Seçim Sistemi” var ya, onun uygulanmasý gibi olmasýdýr? Büyük þehirlerimiz dýþýnda kalan beldelerde seçmenler gerek Belediye baþkanlarý olsun, gerekse meclis üyeleriyle muhtarlarý; ruberu, yüzyüze tanýyarak ve bilerek oy verdikleri için yerel seçimler “Dar Bölgeli Seçim Sistemi”nin uygulandýðý seçime benzemektedir. Eskiden Belediye baþkanlarýna “Þehrin teslim edildiði emin kiþi” anlamýna gelen “Þehremini” denirdi.
|