Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ardından tercih sonuçları da önceki gün açıklandı. Sınavda, kağıdı geçerli sayılan 1 milyon 938 bin adaydan 736 bin 692'si en az bir puan türünde 180 barajını aşabilmişti.

Geçen yıl ise en az bir puan türünde barajı aşan aday sayısı 781 bindi. Bu yıl Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) üniversitelerdeki kontenjan sayısını yüzde 20 arttırması da bölümlerin boş kalacağı endişesine neden olmuştu. Ancak tüm bu endişeler az da olsa geride kaldı.

Tercih yapan 1 milyon 132 bin 839 adaydan 641 bin 697'si üniversitelere yerleşebildi. Açıköğretim fakültesi ile beraber yerleşen aday sayısı ise 865 bini buldu. Toplam 80 bin 228 kontenjan da boş kaldı. Geçtiğimiz yıl ise 1 milyon 58 bin 152 aday tercihte bulunmuş ve 597 bin 508 aday üniversitelere yerleşmişti. 58 bin kontenjan da boş kalmıştı. Bu yıl boş kalan kontenjanlardan 51 bin 321'i devlet, 17 bin 301'i ise vakıf üniversitelerinin oldu.

1 KİŞİLİK BÖLÜMLER: ÖSYM tarafından açıklanan verilerde dikkat çeken istatistikler de yer aldı. Türkiye genelinde ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi önde gelen üniversiteler dışında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi bölümler tüm üniversitelerde tam olarak dolmadı. Ankara Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı, Astronomi ve Uzay Bilimleri ile Su Ürünleri Mühendisliği bölümleri boş kaldı. Astronomi bölümünün ikinci öğretiminde 72 kontenjan olmasına karşın sadece 1 öğrenci yerleşti. İstanbul Üniversitesi'nde de Fransızca Mütercim Tercümanlık, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik, Fransızca Öğretmenliği, Su Ürünleri Mühendisliği bölümleri dolmadı. Gazi Üniversitesi'nde de fizik bölümündeki 67 kontenjandan 10'u dolabildi. Aynı bölümün ikinci öğretimini ise hiçbir öğrenci tercih etmedi. Bingöl, Bozok, Zonguldak üniversitelerinde matematik bölümlerini 1 kişi tercih ederken diğer üniversitelerde sayı 5-6'larda kaldı. Örneğin Celal Bayar Üniversitesi'nde kimya bölümünü 1 kişi, Dicle Üniversitesi'nde fizik bölümünü 1 kişi tercih etti. Diğer üniversitelerde de sayılar çok düşük kaldı. Vakıf üniversitelerinde de tam burslu ve yüzde 50 burslu alanlarda dahi boşlukların olduğu görüldü.

DEVLET OKULLARI DÖKÜLÜYOR: Diğer yandan açıklanan sonuçlarda, okul türlerine göre yerleşen aday sayıları oldukça dikkat çekti. Sayısal ağırlıklı öğretim yapan, nitelikli bilim insanları ve başarı ile zeka seviyeleri yüksek öğrencileri eğitmek amacıyla kurulan fen liselerinde tercihte bulunan adayların sadece yüzde 60'ı lisans bölümlerine yerleşebildi. Böylelikle Fen Lisesi mezunu 9 bin 461 adaydan sadece 5 bin 648'i lisans düzeyindeki bir üniversiteye yerleşebildi. Benzer sonuçlar özel liseler ve Anadolu Liseleri'nde yaşandı. Özel lise mezunu 9 bin 847 adaydan sadece 3 bin 41'i yani yüzde 30'u lisans bölümlerine yerleşebildi. Anadolu Liseleri'nde ise 180 bin 793 adayın yüzde 53'ü yani 97 bin 431 aday lisans bölümlerine yerleşti. İmam Hatip Liseleri'nde de, 96 bin 415 adayın yüzde 12'si olan 11 bin 581 aday lisans bölümlerine yerleşti. Geçen yıl bu oran ise yüzde 13'tü.

NEREDEYSE TAMAMI DOLDU: Kültür Üniversitesi Kurumsal ve Sektörel Analiz Ofisi de, vakıf üniversitesinin bursluluk durumuna göre tercih edilen önlisans bölümlerinin doluluk oranını hesapladı. Buna göre vakıf üniversitelerinin paralı önlisans bölümlerinin yüzde 73'ü, yüzde 25 burslu bölümlerinin yüzde 74'ü, yüzde 50 burslu bölümlerinin yüzde 84'ü, yüzde 75 burslu bölümleri ile tam burslu bölümlerinin ise yüzde 100'ünün dolduğu kaydedildi.

Kaynak: Vatan

 

Editör: Haber Merkezi