Diyarbakır’da faaliyet yürüten 72 İslami sivil toplum kuruluşu (STK), Yenişehir Belediyesi hakkında billboardlara asmış olduğu Hz. Muhammed’e hakaret içerikli karikatürden dolayı suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan STK’lar, bu saldırının Müslümanların kutsal ve ortak değerlerine yönelik yapılan bir saldırı olduğunu belirtiler.

Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında, Yenişehir Belediyesi tarafından Hz. Muhammed’e yönelik hakaret karikatürlerin reklam panolarında yayımlanmasından dolayı savcılığa suç duyurunda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada,  “Fransa'da 2012'de Hazreti Muhammed karikatürleri yayımlayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun yaptığı ve aşağılık dergide yayımlanan Peygamber Efendimize yönelik o alçakça saldırıyı, maalesef Yenişehir Belediyesi alıp panolarda kadına şiddet yıl döneminde malzeme olarak kullanmaya yoluna gitmişti. Bu saldırı kabul edilemez.” denildi.

“İfade özgürlüğü olarak görmüyoruz bu bir nefret söylemidir”

Yenişehir Belediyesi’nin asmış olduğu Hz. Muhammed’e hakaret içerikli karikatürün bölgede bulunan Kürt Halkının tepkisini çektiğine dikkat çekilen açıklamada “Buna dönük de biz itirazlarımızı ifade etmiştik. Fakat Yenişehir Belediyesi ilk etapta özür dileme veya buna dönük pişmanlık ifade eden bir açıklama yapmadı. Toplumsal tepki belli bir seviyeye ulaştıktan sonra özür dileyip ilgili kişinin görevden aldığını ifade etse de bu da toplumu yeteri kadar tatmin etmedi. Biz bunu bir ifade özgürlüğü veya bir meram bildirme yöntemi olarak görmüyoruz. Bu nefret söylemidir.” diye belirtildi.

Hz. Muhammed’e hakaret içerikli afişin, inanca, İslami kimliğe, Müslümanların ortak ve kutsal değerlerine yönelik bir saldırı olduğu belirtilen açıklamada, “Bizler temsil ettiğimiz kurumlar ve fertler adına Yenişehir Belediyesini yaptığı bu kötü ve iğrenç hakaretten dolayı suç duyurusunda bulunduk.” denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Bu bilinmelidir ki, burada kesinlikle bir kasıt vardır, bu kasıttın nedeni olarak biz şöyle yorumluyoruz; İstasyon meydanı, ‘Peygambere Saygı’ mitinglerinin yapıldığı bir meydandır ve özellikle afişlerin o bölgeye asılması maksada yönelik bir durumdur. Bu çirkef ve aşağılık davranışından dolayı DBP’li yetkilileri kınıyor ve suç duyurusunda bulunduk. İnşallah bu tür densizliklerin bir daha yaşanmaması noktasında bu tür adımlar atılmaz. Atılsa dahi STK olarak bizler duruşumuzu legal alanda her defasında göstereceğimizi bir daha beyan ediyoruz.” (Emrah Deniz/M. Sıddık Bilge –İLKHA)

2-020.jpg

4-019.jpg

Editör: Haber Merkezi