MARDİN  - Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin eş finansmanıyla gerçekleştirilecek 56 milyon Avro bütçeli 7 projenin operasyonel anlaşma imza töreni Mardin'de yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki imza töreninde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, projeler hakkında bilgi verdi.

Projelere ait tanımlama dokümanlarının nihai haline getirildikten sonra AB Türkiye delegasyonluğuna sunulduğunu ve fikir birliğine varıldıktan sonra onaylandığını anlatan Karaca, şöyle dedi:

BÖLGEDEKİ SANAYİ ALANLARI İÇİN

''Bakanlığımız tarafından ilk 'proje teklif çağrısına' 14 Kasım 2008-16 Ocak 2009 tarihleri arasında çıkılmıştır. Söz konuşu teklif çağrısına 75 milyon Avroluk bir kaynak için çıkılmış olmasına rağmen bakanlığımızca bütçesel karşılığı l,5 milyar Avro'ya ulaşan 532 proje başvurusunda bulunulmuştur. Söz konuşu proje teklifleri merkezi ve yerel düzeydeki kamu kurumlarının temsilcileri olan 99 kişilik bağımsız değerlendiricilerden müteşekkil proje seçim alt komiteleri eliyle değerlendirilmiş ve sonuçlar kamuoyuna duyurulmuştu. 2009 yılının ortasından itibaren proje tanımlama dokümanlarını içeriklerinin zenginleştirilmesi ve kalitelerinin artırılmasını teminen teknik düzeyde bir iyileştirme sürecine girilmiştir.''

PROJELERİN PROTOKOLÜ İMZALANDI

Karaca, 2011 yılı Ocak ayında 6 projenin operasyonel antlaşmalarının imzalandığını, 7 projenin toplam bütçesinin 56 milyon Avro'ya yaklaştığını, projelerin hazırlanması ve uygulanmasında birden fazla kurum ve kuruluş olarak uyum içinde hareket etmek durumunda olduklarını belirterek, ''Bu taraflardan herhangi birisinde yaşanacak bir aksama veya gecikme tüm süreçte yavaşlamaya neden olmaktadır. Tüm kuruluşların gecikme ve hataları asgari düzeyde tutarak titizlikle çalışmak durumunda olduğu bir sistemde yer almaktayız. Bu imzaların bir son değil, bir başlangıç olduğunu göz önüne almamız gerekmektedir'' dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Javier Menendez Bonilla da  AB Türkiye ilişkilerinin siyasi arenada bir takım zorlu aşamadan geçtiğini ifade ederek, ''Hem Türkiye hem de AB'de olan bazı ön yargılar bazen bu yakınlaşmaya engel oluyor. Bununla birlikte AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler son derece sağlıklı. Üstelik bugün anlaşmaları yapacağımız 7 projede aramızdaki ilişkilerinin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Türkiye AB'nin sağladığı mali kaynaklardan en fazla yararlanan ülkelerden birisidir. Yaklaşık yılda 800-900 milyon bir destek almaktadır'' diye konuştu.

-''YILLIK 5 MİLYON TURİST HEDEFLİYORUZ''-

Vali Turhan Ayvaz ise Mardin'in 7 bin yıllık bir geçmişe ve farklı dil ve dinlere ev sahipliği yaptığını anlattı.

Mardin'in kültür ve turizm şehri olduğunu kaydeden Ayvaz, şunları söyledi:

''Şimdi Şanlıurfa diyor ki; 'biz 12 bin yıllık bir şehiriz.' Belki biz Mardin'in tarihi yerlerini ortaya çıkardığımızda Urfa'yı geçebiliriz. Bizim hedeflerimizde, Mardin'i dünyada benzeri olmayan bir şehir yapacağız. Öncelikle Mardin Kalesi'ni 2013'te turizme açacağız. Tarihi kentin alt yapı işini bitirmiş olacağız. Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ni bitireceğiz. Ayrıca Kasimiye Medresesi'nde El Cezeri Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni hizmete açcağız. Mardin'in en önemli ve en güzel projesi olacak. İslam alimlerinin buluşlarını sergileyeceğiz. Bunları bitirdikten sonra UNESCO'ya başvuracağız. Yıllık 5 milyon turist hedefliyoruz. Bizimde 2023 yılı hedefimiz, Avrupa ve dünya kültür başkenti olmaktır.''

Törende, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu'da belediyenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Törene AK Parti milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey de katıldı.

-İMZALANAN 7 PROJE-

Törende, Mardin Valiliği'nin 7,5 milyon Avro'luk ''Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi'', Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın 9 milyon Avro'luk ''Şanlıurfa Hububat Lisanslı Deposu Projesi'', Kastamonu Ticaret Borsası'nın 8,5 milyon Avro'luk ''Sanayi Evsaflı Orman Ürünleri Ortak İşleme Entegre Tesisi Projesi'', Siirt ve ilçeleri Fıstık Üreticileri Birliği'nin yaklaşık 10 milyon Avro'luk ''Fıstık İşleme Sektörü Ortak Sanayi Altyapısı Projesi'', GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün 5 milyon Avro'luk ''Pamuk Lifi Endüstriyel İşbirliği Projesi'', Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaklaşık 7 milyon Avro'luk ''Hatay Mobilyacılar İçin Ortak Kullanım Tesisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 8.5 milyon Avro'luk ''Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi''nin operasyonel anlaşması imzalandı.

Editör: Haber Merkezi