Diyarbakır ve ilçelerinde çocuklar ve risk altındaki kadınları meslek sahibi yapmayı planlayan 'Umut Projesi' kapsamında kursları başarıyla tamamlayan çocuklara sertifikaları verildi. Diyarbakır merkez başta olmak üzere, Silvan, Bismil ve Ergani ilçelerinde dezavantajlı gruplara eğitim verildi. Haziran ve Aralık 2011 tarihleri arasında risk altındaki 500'ü çocuk olmak üzere toplam 620 kişi ile risk altındaki 120 kadına da yine aynı kapsamda eğitim verildi.

Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır İşkur İl Müdürlüğü, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Dicle Üniversitesi ve MEKSA Vakfı tarafından yürütülen Umut Yıldızı Projesi'nin sertifika töreni Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam Mesleki Eğitim ve Küçük Esnafı Destekleme Vakfı (MEKSA) Proje Başkanı Sertaç Işık, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (tesk) Genel Başkanı Bendevi Palandöken katıldı.

Mesleki Eğitim ve Küçük Esnafı Destekleme Vakfı (MEKSA) Proje Başkanı Sertaç Işık'ın proje tanıtım sunumunu yaptı. Daha sonra kürsüye çıkan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, dezavantajlı vatandaşların meslek sahibi olması için katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesinde planlı ve sağlık bir ekonomik büyümenin olması gerektiğine dikkat çeken Ebedinoğlu, nitelikli iş gücü ve nüfusa sahip olunması gerektiğini dile getirdi.

Rekabet ortamında değer yaratacak olan temel etkenin nitelikli iş gücü olduğunu kaydeden Ebedinoğlu, Diyarbakır camiası olarak nitelikli iş gücü oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise Umut Yıldızları projesiyle geleceğinden endişe eden genç ve ailelerin kendine geldiğini belirtti. Gençlerin projeyle mesleki eğitimleri gördüğüne söyleyen Toprak, şimdiye kadar 330 kişinin meslek sahibi olduğunu ifade etti.

Çalışmak isteyenlere yönelik mesleki bilgi verildiğini dile getiren Vali Toprak, esnafa katkı sağlanması için gereken donanım ve desteğin dezavantajlı gruplar olmak üzere gençlere sağlandığını bildirdi.

Diyarbakır'da 620 kadın ve genci dezavantajlı grupları mesleki bilgi ve deneyim kazandırarak iş dünyasının ihtiyacı olan alanlara katılmış olacağını anlatan Toprak, şu şekilde devam etti: "Esnafların kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Ara eleman bulunamadığından yakınıyoruz. Bu projeyle bir nebze de olsa ihtiyaçlar giderilmiş olacak. Önemli bir proje olarak sokaklarda dışarıda endişeli olan ailelerin çocuklarını aldık eğittik. İş dünyası da iş verdi ailelerde çocuklarda mutlu. Gelecekle ilgili de endişe olmuyor. Diyarbakır'da da engelli hem de şiddete uğrayan kadınlar sıkıntı içindeki aileler ve çocuklarına yönelik mesleki eğitim çalışmaları yapıldı."

Editör: Haber Merkezi