Kamuoyunda "4+4+4" olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli
olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu'nda 295 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre zorunlu ilköğretim çağı, 6-14 yaş yerine 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.

İlköğretim; 4 yıllık zorunlu ilkokul ile 4 yıllık zorunlu ortaokuldan oluşacak. 8 yıllık okullarda, kesintisiz eğitim yapılan ilköğretim kurumları, artık ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar şeklinde kurulacak. Ancak ortaokullar, imkan ve şartlara göre ilkokul veya liselerle birlikte de kurulabilecek.

İlköğretimin, özel idare bütçelerinden yıllık gelirin en az yüzde 20'si oranında elde edilecek gelirleri; ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılacak.

Kur'an-ı Kerim ve "Hz. Peygamberimizin hayatı", ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak. İmam-hatip ortaokulları yeniden açılacak.

Tasarının yasalaşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Meclis'te Genel Kurula hitaben bir teşekkür konuşması yaptı.


 

Editör: Haber Merkezi