Haaretz, "Türkiye, MİT'çilerin özgür kalmaları için Suriye ile yoğun müzakereler yapıyor. Suriye ise MİT'çilerin tahliyelerinin Türkiye'de bulunan kaçak Suriyeli subayların iadesine bağlı olacağında ısrar ediyor" diye yazdı.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberinde Suriye'de 40 MİT'çinin tutuklandığı ileri sürülerek, şöyle denildi:

"Türkiye, 40 Türk istihbarat subayının Suriye ordusunca yakalanması üzerine Suriye ile patlak veren bir diplomatik krizden sonra böyle bir gelişmeden korkuyor. Son bir hafta Türkiye, özgür kalmalarını sağlamak amacıyla Suriye ile yoğun müzakereleri sürdürdü ve Suriye, tahliyelerin, halen Türkiye'de bulunan kaçak Suriyeli subaylarının iadesine bağlı olacağında ısrar ediyor. Suriye aynı zamanda müzakereleri, Türkiye'nin toprakları üzerinden silah transferlerini ve isyancıların oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'nun askerlerinin geçişinin bloke edilmesine de bağladı. Ayrıca, Türk subaylarının tahliyesine ilişkin müzakerelerin sponsorluğunun İran tarafından yapılmasını da talep etti."

"TÜRKİYE SERTLEŞECEK"

Haaretz, Türkiye'nin tutumuna ilişkin olarak da, "Birkaç hafta önce, isyancılarca yakalanan birkaç İranlı sivillerin serbest bırakılması amacıyla Özgür Suriye Ordusu ile İran arasında arabuluculuk yapan Türkiye ise, Suriye'nin taleplerini reddediyor ve bu nedenle Türk kaynakları, Türkiye'nin yakında Suriye konusunda tutumunu sertleştirmeye karar vereceğine inanıyorlar" diye yazdı. Haberin son bölümünde de Suriye'nin, yakaladığını öne sürdüğü Türk istihbaratçılarının "itirafları"nı da yayınladığı belirtilirken, Suriye'nin bu çerçevede "(İsrail istihbarat örgütü) MOSSAD tarafından eğitilen Türk istihbaratçılarının MOSSAD'ın Özgür Suriye Ordusunu da eğittiğini söyledikleri" yönündeki iddiasına da dikkat çekildi.

"TAMPON BÖLGE REDDEDİLİYOR"

Gazete, Suriye'ye karşın ne gibi bir adım atılacağı konusunda görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Türkiye, Suriye ile sınırında siviller için tampon bölgelerini oluşturmayı reddediyor, ekipman ve ilaç sevkıyatının toprakları üzerinden değil, denizden yapılmasını talep ediyor. Fransa ise, bu tür tampon bölgelerin karada olması gerektiğini, nasıl olsa Türk sınırına taşıyacağını savunuyor.
Batılı yetkililer Suriye'deki eylemler üzerindeki kontrolü, Rusya-İran ortaklığının ele geçirmesinden, bunun da Avrupa Birliği ve Türkiye'yi dışlarken ABD'nin bir müdahalesinin çok geç ve etkisiz kalmasından korkuyorlar."

 Haberler

Editör: Haber Merkezi