ÖSYM teknik alt yapısında köklü değişime gitti. 36 yıllık bilgi sistemi yenilendi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ,kurum ve sınavlara ilişkin her türlü soruyu etkin ve hızlı şekilde yanıtlamak için kurulan çağrı merkezini hizmete açtı.

ÖSYM, merkezin yaptığı sınavların hazırlanması, başvuru yöntemleri, sınav binalarının belirlenmesi, sorular ve soru kitapçıklarının hazırlanması, kapalı dönem, basılan sınav evrakının sınav merkezlerine gönderilmesi, sınav merkezlerinde sınav evrakının güvenliğinin sağlanması, adayların sınavdan bir gün önce yapması gerekenler, sınavın geçersiz sayılacağı ve kopya olarak değerlendirilen durumlara ilişkin adayların ve diğer vatandaşların merak ettiği tüm sorulara daha hızlı ve etkin cevap vermek amacıyla çağrı merkezi kurdu. 444 6796/ÖSYM numaralı çağrı merkezi kurumun merkez binasında, 44 operatörle, 7 gün 24 saat hizmet verecek.

ÖSYM Başkanı Ali Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınav sürecinin verimliliğini ve etkinliğini artırmanın ÖSYM yönetiminin en temel anlayışlarından birisi olduğunu vurgulayarak, başvuruların alınmasından, sınav sonrası sonuçlar açıklanıncaya kadar geçen süreç içerisinde adayları, hızlı ve etkin şekilde bilgilendirebilmek amacıyla çağrı merkezini kurdukların ifade etti.

Sınav sürecinin her aşamasını iyileştirmeye ve süreç içerisinde adayların sorularını yanıtlamaya yönelik olarak kurulan çağrı merkezinin 24 saat kesintisiz hizmet verileceğini dile getiren Demir, ''Gece gündüz demeden sınav adaletinin ve adaylara sınav konforunun sağlanmasını garanti etmeye yönelik önemli bir adımının daha tamamlandığını düşünüyoruz. Çağrı merkezi, bu vesile ile tüm adaylara ve ilgililere sadece saat 17.00'ye kadar hizmet vermekle kalmayıp ondan sonra gelebilecek bilgi taleplerini de karşılayacak'' dedi.

ÖSYM'nin kurum olarak kendisiyle iletişim kurmak isteyen herkesle hızlı ve kesintisiz bir şekilde iletişim kurmak amacıyla pek çok yeniliğe imza attığına dikkati çeken Demir, ''Bu adımları atmaya da devam edeceğiz. Artık isteyen herkes Türkiye'nin her yerinden 444 67 96/ÖSYM'yi arayarak 7 gün 24 saat bize ulaşabilecek'' diye konuştu.

Çağrı merkezinde 44 personelin çalıştığını dile getiren Demir, ihtiyaca göre ileride personel sayısının artırılabilineceğini söyledi.

Çağrı merkezi arandığında kişinin hangi sınava yönelik soru soracağını, kişinin aday mı veya sınav görevlisi mi olduğunu önceden belirttiğini, buna göre de operatörlerin soruları daha hızlı şekilde yanıtlayabildiğini anlatan Demir, adayların doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay, ÖSYM Başkan Yardımcısı Ercan Öztemel, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, Devlet Personel Başkan Yardımcısı Enes Polat ve diğer ilgilerin katılımıyla açılışını yaptığımız çağrı merkezine son iki günde çağrı merkezini 9 bin kişinin aradı'' dedi.

36 YILLIK BİLGİ SİSTEMİ YENİLENDİ

Çağrı merkezinin IP tabanlı bir sistemle kurulduğunu anlatan Demir, sistem kalitesini sağladıklarını şimdi de hizmet kalitesini artırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

''Adayların mümkün olduğunca ÖSYM ile sınavla ilgili akıllarında soru işareti olmadan sınava girmesini istiyoruz'' diyen Demir, merkezin bilgi işlem sistemini tamamen yenilediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu sayede, hatırlarsanız KPSS'de son yerleştirmelerini 1,5 günde açıklamıştık. YGS başvurularında bir günde 360 bin adayın başvurusunu aldık. Bu bizim sistemimizi sadece yüzde 10 işgal etti. Dolayısıyla şu anda 2 milyon adayın bir günde başvurusunu kabul edebilecek bir sistemimiz var. 36 yıllık o eski teknoloji bu yıl itibarıyla tarih oldu. Artık başvurularda, sınav açıklamada ve yerleştirmede daha hızlı olacağız. Biz göreve geldiğimizde sınav sonuçları 35 günde açıklanıyordu, bunu biz geçen sene 19 günde açıkladık. Bu sene bu süreyi daha da düşürmeyi düşünüyoruz. Üniversite yerleştirmeleri de 15-20 günde açıklanıyordu, bunu da daha kısa sürede açıklamaya çalışıyoruz.''

ÖSYM'nin tarihinde ilk defa kendi yazılımını yaptığını anlatan Demir, KPSS'deki yerleştirme sisteminin yazılımının ÖSYM'nin personeli tarafından yapıldığını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi