KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteciler dün saat 03.00’de Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla adliyeye giren gazeteciler, 11 savcı tarafından sorgulandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgulamada susma hakkını kullanan DİHA, Özgür Gündem, Demokratik Modernite, ANF, Etik Ajans, Etkin Haber Ajansı ve Fırat Dağıtım’da çalışan gazeteciler savcılıkta ifade verdi.

13 gazeteci serbest Savcılık sorgularının ardından Evrim Kepenek, Celal Kaya, Ülfiye Özcan, Hamza Sümeli, Murat Erdoğan, Hatice Bozkurt ve Mustafa Özer serbest bırakıldı.

41 gazeteci ise nöbetçi İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Nöbetçi hakim Mustafa Boz’a, mahkeme sorgusunda bir hakim daha yardım etti.

Sorgulanan 41 kişiden 35'i tutuklandı Şerafettin Sürmeli, Eylem Sürmeli, Arzu Demir, Sevinç Tunceli, Enis Yalçın ve Sultan Güneş ise serbest bırakıldı. Tutuklanan erkek şüpheliler Metris Cezaevi'ne, kadın şüpheliler ise Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.

EYLEME İZİN YOK

Öte yandan mahkeme boyunca adliyenin dışında bekleyen şüphelilerin yakınları ve arkadaşları, kararın açıklanmasının ardından "Özgür basın susturulamaz" şeklinde sloganlar attı.

Dışarıda bekleyen yaklaşık 50 kişi, tutukluların polis araçlarıyla adliyeden çıkartıldığı sırada ise adliye kapısının önüne oturmak istedi ancak çevik kuvvet ekipleri buna izin vermeyerek gurubu adliye girişinden uzaklaştırdı.

Grup, tutukluları taşıyan polis araçlarının adliyeden ayrılmasının ardından olaysız şekilde dağıldı. ANF’nin haberine göre gazetecilere gözaltında ve savcılıkta oldukça ilginç sorular yöneltildi.

Serbest bırakılan gazetecilerin verdiği bilgilere göre, DİHA muhabiri Çağdaş Kaplan’a, ‘puşi davası’ndan iki yıldır tutuklu yargılanan üniversite öğrencisi Cihan Kırmızıgül’ün ‘telefon rehberinde neden isminin yer aldığı’ soruldu. Çağdaş Kaplan, Kırmızıgül’ün de aralarında bulunduğu birçok davayı takip ediyordu.

"VEKİLLE NEDEN GÖRÜŞTÜN?" SORUSU

DİHA muhabiri Evrim Kepenek ise çevre muhabiri olduğu halde neden siyasi haberler de yaptığı konusunda sorgulandı. Kepenek’e, milletvekili Sırrı Süreyya Önder’le telefonla yaptığı görüşmenin de sorulduğu öne sürüldü. Eski DİHA muhabiri Murat Eroğlu’na Adana’ya pasaportla gidip, çıkış yapmadığı yönünde soru yöneltildiği öne sürüldü. AFP muhabiri Mustafa Özer de yaptığı haberler, mailler ve yazışmalar nedeniyle gözaltına alındığını söyledi..

posta

 

Editör: Haber Merkezi