Suriye'deki savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin, yıllar önce ayrıldıkları ülkelerine Ramazan Bayramı için geçişleri devam ediyor. Bayram yaklaştıkça Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Suriyeliler, yıllardır ayrı kaldıkları ülkelerine ve akrabalarına kavuşmanın sevincini yaşamaya hazırlanıyorlar.

Yıllardır bayramı yakınlarıyla geçiremeyen Suriyeliler, bu bayramı yakınlarının yanında geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından yollara düşerek Kilis'e geliyor.

Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak, sınırın sıfır noktasında kendilerini bekleyen araçlara binen Suriyeliler, yakınlarıyla hasret gidermek istiyor. Bu kapsamda randevu alan yaklaşık 74 bin Suriyeliden 30 bini ülkesine döndü.

Suriyeliler, yaklaşık 3 haftadır geçişlerin devam ettiği Öncüpınar Sınır Kapısı'na gece saatlerinden itibaren geliyorlar.

Ülkelerindeki savaşın tamamen bitmesini isteyen Suriyeliler, artık doğup büyüdükleri ülkede ve kendi sevdikleriyle bayramları geçirmek istediklerini söylediler.

3 yıl önce ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelerek Kocaeli'ye yerleştiğini ve inşaatlarda çalışarak geçimini sağladığını belirten İbrahim Musa, Ramazan Bayramı vesilesiyle yıllardır göremediği ülkesine dönmenin sevincini yaşadığını söyledi.

Bayramı ülkesinde geçirdikten sonra tekrar döneceğini bildiren Musa, "Ramazan Bayramı için bugün Suriye'ye gidiyorum. İşte, hem vatanımı özlediğim hem de Ramazan Bayramı olduğundan dolayı Suriye'ye gidiyorum. Ben 3 yıldır Türkiye'deyim. Savaştan dolayı ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. Savaş çok kötü bir şeydir. Biz artık savaş istemiyoruz. Savaş olduğundan dolayı geldik, ne yapalım? Bu savaşın artık bitmesini istiyoruz." dedi.

"Savaş biterse hepimiz Suriye'ye döneceğiz"

6 yıl önce Türkiye'ye gelen ve Gaziantep'e yerleşen Hişam El-Ali, geçtiğimiz Kurban Bayramı'ndan sonra bu bayramı da ülkesinde geçireceği için çok mutlu olduğunu anlatıp, şunları söyledi:

"Suriye’deki savaştan sonra Gaziantep'e geldim. Mülteci olarak Gaziantep'e yerleştim. Şimdi Kilis'e geldim. Çünkü Ramazan Bayramı için Suriye'ye geçeceğiz ve bayramı Suriye'de akrabalarımızla birlikte geçireceğiz. Türkiye'ye ve halkına çok teşekkür ederim. İki defadır bayram için Suriye'ye gidiyorum. Suriye'yi çok özledim. Bu savaş tam bitse biz de bir daha gelmeyiz. Kimse savaş istemiyor. Kim ülkesinde savaş olsun ister? İnşallah bu savaş biterse hepimiz Suriye'ye döneceğiz."

Suriyelilerin geçişi

Suriyeliler, Kilis Valiliğinin izniyle 13 Haziran gününe kadar ülkelerine geçmek için internet üzerinden oluşturulan randevu sistemine kaydolduktan sonra Öncüpınar Sınır Kapısı'na geliyor. Burada AFAD tarafından kurulan çadırlarda sıraya girip, uzun kuyruklar oluşturan Suriyeliler, 7 noktadan geçip işlemlerinin tamamlanmasının ardından Suriye tarafına gidiyor.

Sınırdaki 11 çadırı tamamen dolduran Suriyeliler, sabah saat 08.00'den itibaren kontrollü bir şekilde içeriye alınmaya başlıyorlar. Göç idaresi il müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünden sonra otobüslerle ülkelerine gönderiliyorlar.

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğünün sınırda kurduğu sağlık merkezinde UMKE tarafından 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlanıyor.

Suriyeliler; Ramazan Bayramı’nı Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus, El-Bab ve diğer bölgelerdeki yakınlarının yanında geçirmek üzere ülkelerine gidiyorlar.

Editör: Haber Merkezi