Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni Bismil Hükümet konağı önünde kutlandı.

Törene İlçe Kaymakamı Turgay Gülenç, Bismil İlçe Garnizon Komutanı, Cumhuriyet Başsavcısı, İlçe emniyet Müdürü, İlçe Milli eğitim Müdürü, daire amirleri, askeri erkan, gaziler, şehit yakınları, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından Zaferin 93’üncü yıl dönümü hakkında konuşma yapan ilçe Jandarma Komutanlığında görevli Teğmöen Şerefattin Akçeken, yaptığı Zaferin 93’üncü yıl dönümü hakkında konuşma yaptı.

 

30 Ağustos 1922 tarihinde, Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline dur diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından tebriklerin kabulüne geçildi.

 

Kaymakamlık Makamında tebrikleri kabul eden Kaymakam Gülenç, misafirlerle yakından ilgilendi. Gazilerle sıcak ve samimi sohbet sürdüren İlçe Kaymakamı Turgay Gülenç, törene katılanlara teşekkür etti. Yaklaşık 1 saat süren tören burada sona erdi.

dsc_0092.jpg

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI NEDİR?

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve vatandaşlar, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.

dsc_0101.jpgdsc_0102_1.jpgdsc_0104.jpg

Editör: Haber Merkezi