İmzalanan protokol çerçevesinde değişik illerde 25 adet sulama projesinin hayata geçirileceğini vurgulayan Pakdemirli, 3 milyon 200 bin dekar civarında araziyi sulayacak projeler ile çiftçinin yanında olacaklarını, söz konusu projelerin tamamlanması ile 300 bin kişiye istihdam sağlanacağı ve ülke ekonomisine yıllık 2 buçuk milyar katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

“Projelerin yatırım bedeli 8 buçuk milyar TL”

Sulamaya yapılan yatırımlar ile suya hasret toprakları suyla buluşturduklarını söyleyen Pakdemirli, protokol ile yapılacak tesislerin toplam maliyetinin 8 buçuk milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

Pakdemirli, 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazinin yüzde 78'inin yani 66,5 milyon dekarının sulamaya açıldığını ifade etti.

Pakdemirli, “Bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz. Protokol kapsamında inşa edilecek tesislerde de bu sistemler uygulanacak. Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpları minimum seviye indirilmekte ve tarla içi sulama sistemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanı maksimum seviyeye yükseltilmektedir. Böylelikle, yağmurlama sulamalarda yüzde 35 damla sulamalarda ise, yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır.” dedi. 
 

Editör: Haber Merkezi