29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle gerçekleştirilen kutlama törenine Bismil Kaymakamı Turgay Gülenç, Cumhuriyet Başsavcısı, Garnizon komutanları, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü ,Kurum amirleri, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Siyasi Parti Yöneticileri ve Bismil Halkı katıldı. Bismil Atatürk Mesleki ve Teknik Lisesi bahçesinde duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Kaymakam Turgay Gülenç bir konuşma gerçekleştirdi. Gülenç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Değerli Bismil halkı, değerli öğretmenlerimiz ve geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz hepinizin Cumhuriyetimizin 92'nci yıldönümünü saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

 Bugün Cumhuriyetimizin yıllarca konuşulmasına rağmen anlaşılmamış  kısmını bu konuyu sizlere ifade edeceğim.

Bazı kesimler Cumhuriyeti sanki halka karşı yada dine karşı bir anti tez gibi ele alıyor.

Bazı kesimler ise cumhuriyeti kullanarak halka arasında bir mesafe koyup sanki Cumhuriyeti ve benzeri kavramları idolleştirip, putlaştırıyor.

Bu yüzden Cumhuriyeti biraz açıklanması gerekiyor. Cumhuriyet Büyük Önder Atatürk tarafından 92 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmeden önce bu kavrama dikkat ederek durumu anlayabiliriz.

Daha önce saltanat vardı bunun felsefesi ise yönetme yetkisi sadece belli bir kesime ait olup bu yönetme yetkisi sanki Allah tarafından onlara verilmiş gibi kabul ediliyor.

Cumhuriyet ilanından sonra anlaşılmıştır ki halkın kendi kendini yönetebileceğini anlaşılmıştır.

 Cumhuriyet halkın kendi içinde yönetmesi anlamına geliyor. Cumhuriyet ile birlikte artık o asil kan herkese ait olduğu ortaya çıkmıştır. Sıradan vatandaş bile o asil kana sahiptir. Allah’ın katında herkesin eşit olduğunu ve herkesin ülkede yönetici olma sorumluluğunu kazanmıştır.

Cumhuriyet her vatandaşımızı ikinci sınıf vatandaşlığından birinci sınıf vatandaşlığa terfi etmiş oluyor, dedi.

Kaymakam Gülenç’in konuşmasının ardından kutlama etkinliklerine geçildi. Kutlama programlarında farklı okullardaki öğrencilerin şiir okuması ile Halk oyunları gösterisi yapıtlıktan sonra kutlama sona erdi.

23-002.jpg

02-017.jpg03-011.jpg04-007.jpg05-009.jpg

 

Editör: Haber Merkezi