Şu an düşünülen af kapsamının adil olmadığına dikkat çeken Avukat Yahya Turan, toplumu zehirleyen ve en çok cezayı hak eden uyuşturucu satıcıları ve hırsızların af kapsamına alındığının doğru olmadığını söyledi. Eğer bir mağduriyetten bahsediliyorsa en çok mağdur olanların FETÖ yargısı ve 28 Şubat mağdurları olduğunun altını çizen Turan, bunların bir an önce af kapsamına alınıp serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

Casuslukla suçlanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesine de değinen Turan, adaletin herkese eşit olması gerektiğini, kişilere özgü bir yargının olmaması gerektiğine değinerek, bir ayrım ya da bir öncelik yapılacaksa 20 yılı aşkındır cezaevinde bulunan FETÖ yargısı ve 28 Şubat mağdurlarına yapılması gerektiğini belirtti.

“Adalet herkese eşit bir şekilde uygulanması gerekir”

Adaletin herkes için eşit bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer gerçekten bir mağduriyetten söz ediliyorsa, FETÖ yargısı ve 28 Şubat mağdurları daha çok mağdur olmuştur. Şu anki yasal düzenlemelere göre ve yahut düşünülen affa baktığımız zaman bu ne genel af ne de özel af şeklindedir. Sadece 5 yıllık bir indirimden söz ediliyor. Şunu belirtmemiz lazım normal şartlarda herhangi bir yasal düzenleme olacaksa herkes için eşit şartlarda uygulaması lazım. Bunu siz devlete, şahıslara, mala karşı işlenen suçlar diye ayırıma giderseniz bir eşitsizliğe sebebiyet vermiş olursunuz. Bu adil bir uygulama adil bir düzenleme olmaz. Nihayetinde bir mağduriyet varsa ve ailelerin mağduriyetinden bahsediliyorsa herkesin mağduriyeti vardır. Özellikle de inancından dolayı 28 Şubat mağdurları cezaevinde bulunuyorsa FETÖ yargılamasından dolayı mağdur olmuşlardır. Daha önce FETÖ yargısı, 28 Şubat ve FETÖ mağdurları yeniden yargılama talebinde bulundular ama talepleri yerine getirilmedi.”

“Af çıkarılacaksa ilk önce FETÖ yargısı ve 28 Şubat mağdurlarının faydalanması lazım”

Eğer bir düzenleme yapılacak ya da bir af çıkarılacaksa öncelikle FETÖ yargısı ve 28 Şubat mağdurlarının faydalanması gerektiğini belirten Turan, “Çünkü bunların bir kısmının ceza infazı 20 yılı geçmiş durumda. 20 yılı cezaevinde geçmiş bir insan zaten ne cezası varsa çekmiş haldedir. En azından bir ceza indirimi olacaksa bu kişilere de bu hak verilmeli ve bunlarda ailelerine kavuşmaları gerekiyor. Şayet bir ayırım yapılacaksa sayın Cumhurbaşkanı bu hususu dile getirdi dedi ki; ‘devlete karşı işlenen suçlar da bizim daha çok af yetkimiz var.’ Öyledir. Şahıslara karşı işlenen bir suçta normalde kime karşı suç işlenmişse af yetkisi o kişiye olması lazım. Devlete karşı işlenen suçta da devletin kendisine karşı işlenen suçları af yetkisini kullanması gerekiyor. Eğer af olmasa dahi bir ceza indirimi yapması lazım. Verilen cezanın çoğunu çeken mağdurların tahliye edilmesi gerekir.” dedi.

“Adalet herkes için olması lazım”

Casuslukla suçlanan CHP Milletvekili Enes Berberoğlu gibi kişilere özgü bir yargının olmaması gerektiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

“Kişi milletvekilidir, tanınmış biridir, Türk’tür, Kürt’tür Arap’tır böyle bir ayrımın olmaması lazım. Adalet herkes için olması lazım. Eğer mağdur olana arada bir ayrım yapılacaksa bu takdirde en çok kim mağdur olmuşsa ondan başlamak gerekiyor. Şu anda hasta mahkûmlarda var. Bu hasta mahkûmlar ile ilgili yeniden bir yargılama yapılmayacaksa bu insanların hasta olduklarından dolayı tahliye edilmeleri gerekiyor. Ne suç işlediği bir durum ile ilgili değil, kişinin sağlığıyla ilgili o kişiyi siz cezaevinde tuttuğunuz zaman onun sağlığını koruyamıyorsunuz bir cezası varsa dışarıda çeksin. Tüm bu düzenlemeler yapılırken adalet temelinde yapılması lazım ve kesinlikle adaletten ayrılmamak gerekiyor.”

“Düşünülen yasa tasarısı kesinlikle adil değil”

MHP’nin meclise tasarı olarak sunduğu affa değinen Turan, “Hükümet bunu ‘inceleyeceğiz’ diye bir düşüncesi var. Muhtemelen cezaevinde çok sayıda tutuklu bulunduğu için ve cezaevi kapasitesi mahkûmları kaldıramadığı için bundan dolayı hükümet’ te bir şekilde bu ceza indirimine yanaşacak. Ama yanaştığı zaman mutlak surette özellikle 20 yıldan fazla yatmış olan ve FETÖ’nün yargıda tahakküm ettiği dönemde yargılamaları biten ve ceza alanlarında özellikle düşünülmesi ve bunlarında bir şekilde yasadan yararlanması gerekiyor. Şuan da düşünülen yasa tasarısı kesinlikle adil bir yasa tasarısı değil. Hırsızları, dolandırıcıları, toplumu zehirleyen ve en çok cezayı hak eden uyuşturucu satıcılarını af ediyorsunuz. Uyuşturucunun terör suçları kapsamında değerlendirilmesi gerekir çünkü basit bir suç değil, uyuşturucu top yekûn topluma karşı işlenen bir suç ve hatta terörden de daha tehlikeli bir suç. Eğer kapsam dışı düşünülecek varsa bunun kapsam dışı olması gerekiyor.” diye konuştu.

“Hem cezayı verenler hem cezayı alanlar cezaevindeler”

28 Şubat mağdurlarının davalarına bakan FETÖ’cü hâkim ve savcıların çoğunun “terör üyesi” ve “yardım yataklıktan” dolayı cezaevinde bulunduklarını belirten Turan, hem cezayı verenlerin hem de cezayı alanların cezaevinde olduklarına dikkat çekti.

Turan, son olarak şunları söyledi: “Dindar mahkûmların yargılamaları yapılırken sadece adalet ve kanunları uygulama düzeyinde değil, kişisel olarak kin ve nefret güderek bu kararları verdikleri intibası oluştu ve kamuoyu vicdanı rahatsız oldu. Dolayısıyla yapılan yargılamalara gölge düşmüş oldu. Bu anlamda da o yargılamalar zaten şüpheli yargılamalar haline geldi. Eğer bir düzenleme yapılacaksa bu insanlarında yararlanması gerekiyor. İktidara söylendiğinde ‘bütün dosyaları açarsak yargı bunun altında kalır’ yargının bunun altında kalmasına gerek yok yeniden dosya açmaya hâkimlerin dosyalarla uğraşmasına gerek yok bir düzenleme yapılsın ki bu insanların mağduriyeti giderilsin ve bu yarada bu şekilde kapanmış olsun.”

Editör: Haber Merkezi