27 Şehit Sahabe Türbesine ziyaretçilerden yoğun ilgi

Diyarbakır’da bulunan Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi’nin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görürken, ziyaretçiler, sahabelerinin Peygamber ahlakıyla aklandığını ifade ederek her birinin hayatından büyük dersler çıkarılması gerektiğini belirttiler.

Türkiye genelinde Kutlu Doğum programları ve siyer sınavları gibi faaliyetleriyle tanınan Peygamber Sevdalıları Platformu yeni bir etkinliğe öncülük yaparak sahabeleri sevdirmek ve sahabelerin örnek hayatlarının daha iyi anlaşılması ve anlatılması için bir çalışma başlatarak, Kasım ayını “Sahabe” ayı olarak ilan ettiklerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Sahabelerin önemi ve örnek hayatı hakkında İLKHA’ya konuşan Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi ziyaretçileri, Peygamber Sevdalıları Platformu’nun bu ayı “Sahabe” ayı olarak ilan etmesini çok anlamlı ve yerinde bulduklarını ifade ettiler.

Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesini ziyaret etmekten mutlu olduğunu söyleyen Abdullah Basma,  Sahabelerin, Peygamber Efendimizin yaşantısını gören ve ders alan kimseler olduğunu dikkat çekti.

Basma, “Sahabelerden sonra Tabiun da Peygamberimiz döneminde bir zincirin halkası gibi birbirine bağlıydılar Müslümanlar. Bugün ne kadar İslam’dan uzaklaşırsa, zincir o kadar birbirinden ayrılıyor. İslamiyeti, sadece bir kelimeden ibaret olarak bize sunuyorlar. Bu yüzden okumak, bilgilenmek ve iki kelimeye muhtaç olmamak gerekir. Bilerek okuyarak ve öğrenerek bu yapılabilir.” şeklinde konuştu.

“Kasım ayının sahabe ayı olması anlamlıdır.” diyen Basma, “Kasım ayının Peygamber Sevdalıları tarafından ‘Sahabeler Ayı’ seçilmesi, bu ayda sahabelerin büyük mücadeleleri olduğu içindir.” ifadelerini kullandı.

“ONLAR DA İNSANDI AMA NEFİSLERİNİ TERBİYE EDERDİ”

Peygamber Sevdalılarının Kasım ayını “Sahabeler” ayı ilan etmesini güzel bulduklarını ifade eden Mehmet Bakışkan, “Bildiğimiz kadarıyla 27 Şehit sahabe burada yatmaktadır. Onlar Allah yolunda, kendilerini adamış, Mümine karşı merhametli, kafire karşı çetin insanlardı. Bu yolda Şehit oldular. Akılları, yürekleri bizden üstündür. Allah, ayetlerinde onların diri olduğunu belirtiyor. Sahabe demek ‘Allah dostu’ demektir. Hz. Hamza gibi, Hz. Ali gibi, Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir gibi… Rabbim bizleri onların dostu eylesin.” diye konuştu.

Bakışkan son olarak, “Sahabeler Allah için kendini feda ettiler. Onları örnek almalıyız. Onlar gibi birbirimizi sevmeli saygı duymalıyız. Onların tırnağı olamazsak da onların yolunda gitmeli ve onlarla dost olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Buranın manevi bir atmosferinin bulunduğunu söyleyen Mehmet Çelik isimli ziyaretçi ise,  “Burada ettiğim duaların daha çok kabul olunacağına inanıyorum. Her zamanki gibi ibadetlerimizi burada ediyoruz. Sahabelerimizi, tanımalıyız. Çocuklarımızla geliyoruz. Herkes burayı görmek ister.” dedi.

Hz. Süleyman Cami ve 27 Sahabe Türbelerini ziyaret etmek isteyen Fatma Eren ise, “Biz buraya hem ibadet hem de dua etmek için geldik. Hoş ve güzel bir yer. Herkesin gelmesini tavsiye ediyorum.” diyerek duygularını paylaştı.

Muhammed Aydın ise, “İnsanlar, tarihini, dinini, kültürünü tanımalı. Peygamberini, sahabelerini, alimlerini tanımalı. Bu bakımdan kasım ayının sahabeler ayı olması çok güzel bir olay. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”  ifadelerini kullandı.

“SAHABELERİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

Dertlerinin çok olduğunu ve çocuğunun cezaevinde olduğunu dile getiren Fehime Dağkuşu ise “Sahabeleri hem ziyaret edip, hem de dualarımızı bu mübarek yerde kabul olunmasını istiyoruz. İstiyorum ki af gelsin. Biz geldik buraya hem ziyaret edelim, hem de dua edelim. Biz istiyoruz ki huzur olsun, huzuru da Allah’tan istiyoruz. İnşallah dualarımız kabul olur. Şehitlerin hatırına sıkıntılarımız hallolur.” şeklinde konuştu.

Şükran Güneş de, “Biz istiyoruz ki barış olsun, kardeş kardeşi öldürmesin. Diyarbakır’da huzur içinde kardeşçe yaşayalım. Sahabelerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Biz buraya dua etmeye geldik.” diye belirtti.

27 ŞEHİT SAHABE TÜRBESİ

Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi, 1155-1169 yılları arasında Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından yaptırılmıştır. Saraykapı'da yer alan Hz. Süleyman Camii'nin en önemli özelliği 7. Yüzyılda Hz. Ömer Döneminde Diyarbakır'ın fethinin buradan başlamasıdır. Cami bitişiğinde Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın İslam Ordusu tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin yattığı meşhed bulunmaktadır.

Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman'ın da aralarında bulunduğu 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surlara yakın farklı yerlerde şehit olmuştur.

Diyarbakır Hz.Süleyman Camii'nde metfun bulunan sahabeler şunlardır: Hz.Süleyman,

Hz.Rıdvan,

Hz.Mesut,

Hz.Beşir,

Hz.Hamza,

Hz.Amr,

Hz.Sabe,

Hz.Sabit,

Hz.Zeyd (2 ayrı kişi),

Hz.Halid (2 ayrı kişi),

Hz.Numan,

Hz.Muhammed (2 ayrı kişi),

Hz.Abdullah (3 ayrı kişi),

Hz.Hasan (2 ayrı kişi),

Hz.Ka'b-Zişan,

Hz.Fudayl,

Hz.Malik,

Hz.Fahr,

Hz.Ebul Hamd,

Hz.Ebu Nasr,

Hz.Muğire (radıyallahu anhum).

(M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)

Editör: Haber Merkezi