Gram altın yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 30,2 kazandıran gram altın, yılın en karlı yatırım aracı olduğunu bir kez daha teyit edildi ve "güvenli liman" özelliğini sürdürüyor. Yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 30,2 kazandıran altın, "güvenli liman" özelliğini sürdürüyor.

Güneydoğu ve Doğuanadolu kuyumcular ve Mücevherciler federasyonu/ Diyarbakir kuyumcular odası Gündokfed/Diko Başkanı Mustafa AKKUL derlediği bilgilere göre, 2015 yılını 99,54 liradan kapatan altının gramı 2016 , yılın 7,5 ayını 126,62 liradan tamamladı. Yatırımcısına böylece yüzde 30,2 kazandıran gram altın, 2016'nın yılı sonun da güvenli liman olmaya devam ediyor.

Akkul: ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin eski kuvvetini kaybetmesinin yanı sıra 2016 yılına başlarken Avrupa ve ABD ekonomilerindeki resesyon tehlikesi ve gerileyen petrol fiyatları dünya genelinde piyasalarda çalkantıya neden olurken, altın söz konusu endişe ortamından beslendi. Yılın ilk yarısında sonra rekor üstüne rekor kırdı altın, yurt içinde açıklanan kasım ayı enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından TL üzerindeki baskının artmasıyla altının gram fiyatı 132,69’a yükselerek tarihi zirvesini gördü. Gram altındaki bu yükseliş, Cumhuriyet altını fiyatını 900 liraya, yarım altın fiyatını 435 liraya, çeyrek altın fiyatını da 217 liraya çıkardı. Geçen yıl yatırımcısına yüzde 10 kaybettiren altının onsu da böylece yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 prim yaptı. Gündokfed/Diko Başkanı Akkul: Analistler, gram altında kısa vadede 130 ve 135 liranın önemli direnç, 128 lira seviyelerinin de destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.

 'ALTIN TALEB GÖRÜLEN ÖNÜMÜZDEKİ YIL DA YATIRIMCININ EĞİLİMİNE DEVAM EDECEK"

Halihazırda dünya genelinde altın talebine ilişkin takip edilen verilerin de bu durumu destekler nitelikte olduğunu belirten Akkul: şunları kaydetti: "Teknik olarak 2016 yılı altının yükselişi için gerekli görünümü bize resmediyor. Altının son 3 yıllık frenlenmesi trendini sonlandırması ve halihazırdaki mevcut seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda altının halen yukarı yönlü manevra alanı söz konusu. Akkul: gram altın cephesinde ise yükselen kanal içerisindeki hareket devam ederken 130 lira seviyelerinde dengelenmenin önem arz ettiğini aktararak, yükselişlerde ise 133,50 ve 135 lira seviyelerinin elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki 2017 yılı altındaki hareketliliği devam edeceğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi