Çalışma kabul edilirse Maliye yüzde 135'e kadar çıkardığı lüks otomobillerin vergisini yeniden eski haline getirebilir.

Maliye Bakanlığı'nın 4 ay önce cari açığa karşı alınan önlemler doğrultusunda Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 130'a kadar artırdığı lüks otomobillerle ilgilli yeni bir çalışma yürüttüğü belirtildi.

Buna göre vergi artışı sonrası Maliye'nin yeterli vergi geliri elde edemediği ve yüksek vergi oranlarının vergi kaçağını artırdığı yönündeki eleştiriler üzerine Maliye Bakanlığı, uzmanlarına konu hakkında yeni bir çalışma yapılması için talimat verdi.

Maliye uzmanlarının lüks otomobillerle ilgili çalışmayı tamamladığ ve çalışmaya göre artırılan verginin geri alınmasının hem vergi gelirleri hem otomobil piyasası için daha iyi sonuçlar doğuracağına yönelik bulgulara ulaşıldığı ifade ediliyor.

ÖTV artışının lüks otomobillerde kaçağı artırarak vergi gelirlerini düşürdüğü bunun yanında ÖTV zammı yapılmayan silindir hacmi 1.600 cc olan lüks otomobillere yönelim olduğu sonuç itibariyle vergi artışı ile arzulanan hedeflere ulaşılamadığı sonuçlarına varıldığı Maliye kulislarinde konuşuluyor.

Çalışmada ayrıca aynı zamanda ÖTV'si yüzde 10'dan 15'e yükseltilen ticari araçlarda da bu artışın geri alınması yönünde kanaat oluştuğu dile getiriliyor.

FİNANSMAN DA KOLAYLAŞTI

Diğer yandan Yunanistan'ın borç sorununun neredeyse halledilmek üzere olması ve Avrupa Merkez Bankası'nın likiditeyi artırıcı yönde aldığı kararların da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere para akışını hızlandıracağı beklentisinin de cari açığa fren olması için alınan bu tedbirlerin yumuşatılması için gerekli zemini oluşturduğu kaydediliyor.

14 Ekim 2011'de cari açığa karşı başta sigara, cep talafonu ve alkol olmak üzere bir çok üründe getirilen ÖTV artışı ile silindir hacmi 1.600 ve 2000 cc arasında olan otomobillerde vergi yüzde 60'tan 80'e, 2000 cc'den façla olan otomobillerde ise yüzde 84'Ten 130'a çıkarılmıştı.

Bu 1.600 cc ile 2.000 arasındaki otomobillerin fiyatını yüzde 12 ve 2000 cc'nin üzerinde olan otomobillerin fiyatını yüzde 25 artırmıştı.

 Habertürk

Editör: Haber Merkezi