Hatay Bölge Müdürlüğü’nde görevli MİT’çi Ö.S’nin Hermuş’u 100 bin dolar karşılığında Esed’e teslim ettiği öne sürüldü. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye muhaliflerinin lideri Albay Hüseyin Hermuş ve Mustafa Kassum’un Suriye güvenlik güçlerine teslim edilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Biri MİT mensubu 5 kişinin gözaltına alındı. Suriye Muhalifleri Komutanı Albay Hermuş’un Türkiye’den Suriye’ye kaçırılması ve Esed güçleri tarafından idam edilmesiyle ilgili MİT görevlisi Ö.S. ve organize suç örgütü mensuplarının evinde dün sabah saatlerinde arama yapıldı. Ö.S. Adana’da, organize suç örgütü üyeleri Mete Aslan ve 3 kişi Hatay’da yakalandı. Ayrıca M.A. isimli örgüt üyesinin operasyondan kısa süre önce yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı.

PARA ÖDÜLÜ KOYDU

Esed yönetiminin Hermuş’un kellesine 100 bin dolar para ödülü koyduğu belirtildi. Soruşturmanın Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüldüğü, 5 aylık soruşturma neticesinde yakalama ve arama kararı çıkarıldığı öğrenildi. Para ödülünü almak için 3 Şubat’ta Suriye’ye giden MİT personeli Ö.S’nin Türkiye dönmesi ile operasyonun düğmesine basıldı. Ö.S’nin aracında Suriye damgası bulunan yüksek miktarda dolar bulundu.

SAVCILIK DOĞRULADI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Suriye uyruklu Hüseyin Hermuş ve Mustafa Kassum’un Hatay’ın Altınözü ilçesindeki barınma yerinden alınarak zorla Suriye güvenlik güçlerine teslim edilmesi üzerine soruşturma başlatıldığı” ifade edildi. Açıklamada, “Siyasi casusluk ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlamalarıyla yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında 1 MİT mensubunun da bulunduğu toplam 5 kişi gözaltına alındı. Bazı MİT görevlileri de şüpheli sıfatıyla ifade vermek üzere Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na davet edildi” denildi.

İŞKENCEYLE PİŞMANLIK İTİRAFI

MİT görevlisi Ö.S’nin, Türkiye’ye sığınan Özgür Suriye Ordusu Kurucusu ve lideri Albay Hüseyin Hermuş’u kaçırıp Suriye’ye teslim etmekle suçlandığı bildirildi. Albay Hermuş, Suriye kaçırıldıktan sonra Esed yönetimi tarafından gözaltına alındı. Hapse atılan Hermuş, gördüğü işkenceler sonucu pişman olduğunu söyledi. Hermuş’un bu itirafı videoya çekilerek Suriye televizyonu tarafından günlerce yayınlandı. Hermuş’un videosu Suriyeli muhalifler arasında büyük bir moral bozukluğu yarattı. İtirafın ardından Hermuş’un idam edildiği öne sürüldü.

Hermuş yurtdışına nasıl kaçırıldı?

Hermuş, emrindeki 120 polis ve askeri öldürüldükten sonra Türkiye’ye sığınmıştı. Suriye Hür Ordusu’nun kurucusu ve lideri Hermuş Türkiye’deki mülteci kampından birçok açıklama yapmıştı. Bunun üzerine Suriye, Hermuş’un kellesine 100 bin dolar ödül koydu. MİT görevlisi, Hermuş ile Hatay’da bulunduğu sırada irtibata geçti. Hermuş MİT ile temas halindeyken tüm adımlarını Suriye’ye aktardı. Özgür Suriye Ordusu, Hermuş ortadan kaybolur olmaz, en son MİT görevlisi ile görüştüğünü uluslararası kanallarda duyurdu. Özgür Suriye Ordusu lideri Hermuş 29 Ağustos 2011’de MİT görevlisi Ö.S. tarafından bir araca alınarak irtibatlı olduğu organize suç örgütü mensuplarına teslim edildi. Hermuş önce Samandağ Çevlik Sahili’ne, buradan da tekne ile Suriye’ye götürüldü.

 

 bugün

Editör: Haber Merkezi